terug

Mirrorless Middenformaat?

Er staan her en der berichten of geruchten op het internet over een mirrorless middenformaat oplossing van PhaseOne. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de combinatie van een Alpa camera, een PhaseOne achterwand en een iPhone als zoeker. Je kunt uit die berichten een paar conclusies trekken:
1. Kennelijk weten veel mensen niet dat deze optie al jaren mogelijk is, met uitzondering van de liveview weergave op de iPhone.
2. Hoewel het marktaandeel van de systeemcamera’s nog steeds gering is, is er veel belangstelling voor.
phaseOne-alpa
Oude wijn
Hoewel PhaseOne/Mamiya eigen middenformaat spiegelreflexcamera’s levert is het altijd al mogelijk geweest om die achterwanden achter een andere camera te plaatsen. Dat kan een complete technische camera zijn, maar ook een compacte camera van Alpa of Cambo. Redelijk wat gebruikers van digitaal middenformaat hebben ook voor een dergelijke oplossing gekozen. Tot het op de markt komen van de IQ250 achterwanden met de Sony CMOS sensor was LiveView, hoewel beschikbaar, niet echt van een kwaliteit om lekker mee te kunnen werken. Met deze nieuwste achterwand is dat wel het geval, en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Phase One IQ250c achterwand, ook de Hasselblad CVF50c biedt die mooie nieuwe liveview mogelijkheid. En wanneer je echt alleen gebruik wilt maken van een speciale camera, Alpa, Cambo of wat dan ook, dan is de Hasselblad CVF50c de voordeligste aanschaf. En met een identieke sensor is er weinig verschil in beeldkwaliteit te verwachten. Wat de CVF50c niet te bieden heeft is een ingebouwde WiFi optie: je mist daardoor de mogelijkheid om naast het ingebouwde scherm een losse iPhone/iPad te gebruiken. Maar de afbeeldingen van de complete Alpa/PhaseOne opstelling waarbij alles precies op elkaar is afgestemd zien er goed uit. Eén van de dingen die naar verluidt gedaan zal worden bij deze combinatie is het al in de fabriek afstellen van de positie van de sensor ten opzichte van het objectief waardoor de extreem nauwkeurige afstandsschaal die Alpa op de objectieven aanbrengt ook echt zal kloppen. Hoewel inzoomen op de liveview afbeelding waarschijnlijk wel een hogere extra zekerheid zal geven. Ook de kantelbare houder voor de iPhone lijkt me erg handig. Het is nog wachten op een officiële bevestiging van PhaseOne, het is wel bekend dat Alpa en PhaseOne samenwerken, dat is op de afgelopen Photokina aangekondigd.
CVF50c
Mirrorless
De opvatting lijkt te heersen dat de ‘oude merken’ zoals Canon en Nikon niet meegaan in de moderne tijd doordat ze geen systeemcamera’s (zonder spiegel) maken. Hoewel dat technisch niet juist is, spelen het Nikon1- en het EOS M systeem niet zo’n grote rol in het mirrorless segment, en zeker niet in de gedachtenwereld van de fotografen die zich er over uitlaten. Panasonic, Olympus, Fuji, Samsung en Sony, ze lijken allemaal met modernere oplossingen te komen. Tot op zekere hoogte is dat zo, en het is ook zo dat die merken meer te winnen hebben door iets nieuws te maken dan de merken met een groot bestaand markt aandeel. Maar de bestaande klantenkring, zeker ook die van de beroepsfotografen in de sport en nieuwssector zullen een overstap naar een systeem zonder spiegel alleen maken als dat minstens net zo goed, snel en betrouwbaar werkt als de spiegelreflexcamera’s die ze nu gebruiken. En kleiner en handiger is daar niet altijd van belang, iets dat uiteraard ook alleen geldt voor de kortere brandpuntsafstanden, een 300 mm blijft gewoon een grootobjectief, spiegel of niet. De afweging tussen een systeem met en zonder spiegelreflex levert op dit moment ook nog niet automatisch de conclusie dat één van beide in alle opzichten beter is of prettiger werkt. Het is duidelijk dat de beperkingen van de systeemcamera’s snel worden opgelost: de nieuwste AF-systemen doen niet onder voor die van spiegelreflexcamera’s en door het steeds hoger worden van de resolutie van de elektronische zoekers worden die ook steeds prettiger om mee te werken. De zoeker is denk ik het punt op grond waarvan veel fotografen de uiteindelijke beslissing nemen. Wat de systeemcamera’s wel aantrekkelijk maakt, in elk geval voor een bepaalde groep fotografen, is de optie om er door middel van adapters allerhande objectieven, van hoogwaardige tot juist oude en speciale, op te gebruiken. Dat je dan allerhande moderne fotografische gemakken mist zal de reden zijn dat dit vooral voor een beperkte groep fotografen aantrekkelijk is.