terug

Michael Wesely: Time Works

De Duitse fotograaf Michael Wesely is een specialist in lange duurfotografie. Lang is hier soms echt lang. Naar alle waarschijnlijkheid staat het wereldrecord op zijn naam.
Hij fotografeerde de verbouwing van het MOMA te New York met duuropnamen van vier jaar. Hij gebruikt hier zelf geconstrueerde camera’s voor, ondersteund door vaste constructies in plaats van statieven.
Maar het idee overstijgt de techniek. Het is fascinerend een boeket in vijf dagen verleppende bloemen naast een vier jaar durende verbouwing naast een avond lange duuropname van het Oktoberfest te aanschouwen. Je kijkt naar processen waarin het dynamische van het statische wordt gescheiden.
De bossen bloemen, opnamen van verscheidene dagen, zijn ooit in het Haags Gemeentemuseum geëxposeerd. Zowel naar die bloemenfoto’s als de verbouwingsfoto’s zoek je in dit boek vergeefs. Je krijgt slechts een deel van Wesely’s werk te zien. Vooral straatfoto’s met opnametijden van vijf tot tien minuten en bij uitzondering iets dat langduriger is opgenomen, bijvoorbeeld opnamen van enkele uren van het Oktoberfest, een voetbalwedstrijd en een concert.
Je krijgt een tipje van de sluier opgelicht door de variatie aan foto’s die ter verduidelijking bij de inleiding zijn gezet, maar daar blijft het bij.
Het komt erop neer dat dit boek zich op het meest gangbaar ogende deel van Wesely’s werk richt. Dit is nou typisch een fotograaf die het van een overzichtsboek moet hebben.
Bestellen
Tekst: Jürgen Harten
Schirmer/Mosel, 27,5 x 32 cm, 120 blz., gebonden
Duits- en Engelstalig
ISBN 9783829605137