terug

‘Merkwaardig’ in de Gewelven

‘Merkwaardig’ noemt Martin Kers de dingen die hij op zijn reizen tegenkomt. Het kerkje van Prosper tussen de koeltorens van de kerncentrale van Doel. Een rijkswegbrug tussen de huizen van Sliedrecht; een weg in Noorwegen die in een berg verdwijnt. Merkwaardige zaken voor de beschouwer die ze wil zien. Martin Kers ziet ze en laat ons met zijn foto’s op een andere manier kijken naar de alledaagse dingen om ons heen. Door zijn camera met lange lens kijkt hij naar alles wat zich buiten voordoet: mensen, treinen, industrie, landschappen, weersomstandigheden en natuur; Martin Kers noemt zichzelf dan ook liever buitenfotograaf. Zijn focus is heel breed: foto’s van totaallandschappen, maar ook van details en waargenomen kleuren.

Denindewind © Marijke Kers

In de gewelven van het kasteel Woerden zijn Martin Kers’ meest recente ‘merkwaardige’ landschapsfoto’s te zien, samen met de foto’s van zijn vrouw Marijke. Het is voor het eerst dat ze samen exposeren. Ze vullen elkaar aan, maar zijn ook totaal verschillend. De onderwerpen van studiofotograaf Marijke zijn klein en bescheiden: een dennenappel  of –naald, schelpen, mos en zaadjes. Ze fotografeert ze in haar studio, ‘photoshopt’ ze vrijstaand en maakt er bijzondere composities mee. “Ik wil elementen uit de natuur uit hun context halen en in een nieuwe dimensie plaatsen”, zegt ze erover. “Zo neutraal mogelijk, ontdaan van sentimenten, het mag vooral niet lief en schattig zijn. In mijn foto’s zijn de elementen aan zichzelf overgeleverd.”
De presentatie op de expositie is bijzonder: als grote ‘zeilen’ van een meter in het vierkant zijn de foto’s opgespannen aan de eeuwenoude muren van de kasteelgewelven. Alleen dat al is de moeite van het bekijken waard.
 
 
‘Merkwaardig’
Martin en Marijke Kers
t/m 13 januari 2013
Fotografie in de Gewelven
Kunstkasteel Woerden
Kasteel 3, 3441 BZ Woerden
Di t/m zo 11 – 22 uur
www.fotogalerieindegewelven.nl