terug

Meest uitzonderlijke camera’s deel 3

Na deel 1 en deel 2 is hier deel 3 in de reeks artikelen over uitzonderlijke camera’s. We sluiten de reeks af met een aantal futuristische conceptcamera’s.

Project Glass

Project Glass, een experiment van Google, is een TR-bril (TR = toegevoegde realiteit) die letterlijk allerlei soorten informatie toevoegt aan je blikveld. Met Glass kun je onder andere met ‘voice commands’ foto’s maken en deze direct delen op internet. De ‘bril’ draait op Google’s eigen besturingssysteem Android. Voor meer informatie: plus.google.com.

Touchy

De bedenker Eric Siu vindt dat mensen teveel communiceren via sociale mediale en hierbij vergeten om elkaar in het echt te ontmoeten. Met deze camera toont hij zijn kritiek. De camera draag je als een helm en de lensopeningen zitten voor je ogen. De openingen zijn dicht en gaan pas open zodra iemand je aanraakt. Als er langer dan 10 seconden een aanraking plaatsvindt wordt er een reeks foto’s gemaakt. Het ‘doel’ is niet om het fotograferen socialer te maken maar juist menselijker. Voor meer informatie over deze camera kijk je op touchtouchy.com of naar onderstaand filmpje.

Eye Ring

Deze ring is geen camera om mee te fotograferen maar is bedacht om blinde of slechtziende mensen te helpen in het dagelijkse leven. De ring zet beeld om in audio zodat je ‘een beeld krijgt’ van wat er om je heen gebeurt. Als je bijvoorbeeld de camera richt op een kleur dan hoor je wat de kleur is. Deze ring is in de ontwikkelingsfase maar zou zeker een hulpmiddel kunnen worden om het leven eenvoudiger te maken voor blinde of slechtziende mensen. Voor meer informatie kijk je op fluid.media.mit.edu/eyering of naar de onderstaande video.

Apollon

De Nederlandse bedenkers van deze camera spelen in op het sociale aspect van fotograferen. Zodra de camera fysiek wordt verbonden met een andere Apollon camera worden de foto’s die samen gemaakt worden automatisch gedeeld en gekoppeld. Door meerdere Apollon camera’s naast of op elkaar te leggen kun je leuke effecten creëren. Foto’s van verschillende gekoppelde camera’s kunnen met speciale software verwerkt worden tot bijvoorbeeld een panorama of een animatie. Voor meer informatie ga je naar www.afdelingbuitengewonezaken.nl/apollon of bekijk je de onderstaande video.

Casio TRYX

Een camera en een statief in één. Deze camera kan je zeer gemakkelijk ergens neerzetten of ophangen. Hij kan op verschillende manieren gedraaid worden en zo is bijna elke foto mogelijk. En in tegenstelling tot de meeste camera’s in deze lijst is deze camera al te koop. Voor meer informatie kijk je op www.casio.com/TRYX of naar de introductie video hieronder.

Na het zien van al deze camera’s, welke zou jij dan wel willen hebben? Of heb jij nu inspiratie gekregen voor de perfecte camera?