terug

Massimo Vitali: Natural Habitats

Bij het werk van Vitali is de titel ‘Natural Habitats’ raak. Bekijk de coverfoto’s en je ziet in je verbeelding in plaats van zonnebadende vakantiegangers een ijsberg met pinguïns. Deze Italiaanse fotograaf heeft met zijn strandfoto’s grote furore gemaakt.
Vitali’s foto’s zijn tweetrapsraketten. Van een afstand zie je prachtige landschapsfoto’s, van dichtbij begint de uitzonderlijk grote detaillering te tellen en draait het vooral om mensen. Met een beetje goede wil kun je elke foto als een verzameling portretjes zien. Daarbij is een verbazingwekkend hoog percentage raak. Dat maakt het leuk kijken naar de, soms honderden mensen bevattende, beelden.
Om nog even bij de titel stil te staan: ‘Natural Habitat’ behoort tot het jargon van biologen die dieren in hun leefgebied bestuderen. Hij suggereert mensen te bekijken als waren het dieren, te focussen op primair gedrag. Dan gaat het om dit soort vragen: in hoeverre vertonen mensen groepsgedrag, hoe groeperen ze zich en hoe reageren ze op elkaar en de omgeving?
Die omgeving is niet alleen het strand. Af en toe keert Vitali de zee de rug toe en begeeft hij zich op andere plekken waar mensen samen zwermen. Bijvoorbeeld bij watervallen, op pleinen, voor podia van openluchtconcerten en rond toeristische trekpleisters. Maar de meeste foto’s zijn aan de waterrand gemaakt. Ze hebben iets romantisch, waardoor ze ook nog eens aan overbevolkte Caspar Friedrich schilderijen doen denken.
 
Tekst: Witney Davis
Steidl, 37 x 30 cm, 144 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN 9783865219091