terug

Martin Roemers – The eyes of war

Herdenken van de Tweede Wereldoorlog hoort al 67 jaar bij onze cultuur. Martin Roemers heeft met regelmaat de rol van herdenkingsfotograaf. ‘The Eyes of War’ is daar een raak voorbeeld van. Op de cover zien we een oude man in extreme close-up. Wat opvalt, zijn de ver open gespreide ogen. Ze komen vurig over, maar het zijn de ogen van een blinde. Op alle foto’s in dit boek worden oorlogsblinden op vergelijkbare wijze geportretteerd. In zwart-wit, van dichtbij en frontaal. Fraaie portretfotografie, maar de grote kracht van dit boek ligt in slim nadenken. Alles helpt het herdenken te verhevigen.
Het begint met de keuze van blindheid als letsel. Concreet genoeg om je bij het leed een voorstelling te kunnen maken. Deze mensen worden iedere minuut aan de oorlog herinnerd. De blindheid is soms heel pijnlijk om naar te kijken. Vaak is het onzichtbaar, maar je ziet in dit boek ook ogen zonder pupillen, dichtgegroeide oogkassen, ogen van verschillende maten enzovoorts. Iets anders wat het herdenken versterkt, zijn de teksten. Alle geportretteerden zijn geïnterviewd over de oorlog, het blind worden en hun levensloop. De mensen komen erdoor tot leven.
Oorlogsheroïek blijkt nauwelijks een rol te spelen. Er blijken veel onschuldige burgers te zijn afgebeeld, waarvan opvallend veel destijds kind waren. 67 jaar na dato lijden mensen nog steeds door de oorlog. De kinderen en jongvolwassenen van toen zijn nu bejaarden, en Roemers laat dat in zijn gedetailleerde en doorleefde portretten zo goed als maar kan merken. Alles in dit boek lijkt het oorlogsleed tastbaar te maken. Je kijkt deze mensen recht in de ogen, en al werken die niet, ze spreken wel.
Bestellen
Tekst: Cees nooteboom, Hatje Cantz, 24,5×28,5 cm, 128 blz., gebonden Engels-, Duits- en Nederlandstalig, ISBN 9783775734004, €35