terug

Martin Roemers: Metropolis

Voor de tweede keer in zijn carrière heeft Martin Roemers een prijs gewonnen in de World Press verkiezing. Met Metropolis sleepte hij dit jaar de eerste plaats binnen in de categorie Daily Life, series.
Roemers (1962) studeerde in 1991 af aan de AKI in Enschede met een grote voorliefde voor documentaire fotografie. Het liefst fotografeert hij projecten die hij zelf bedenkt. Hij is daar langere tijd mee bezig. Wat hem op het spoor van Metropolis zette, is de vaststelling dat sinds 2007 meer dan de helft van de wereldbevolking in steden leeft.
In de serie probeert Roemers het leven in megasteden met meer dan tien miljoen inwoners vast te leggen. Hoe houden mensen zich staande in zo’n chaotische, drukke omgeving? Binnen deze steden zoekt hij naar drukke plekken met veel dynamiek. Vanaf een wat hoger standpunt wordt het stadsleven dan een schouwtoneel. Met lange sluitertijden legt hij zowel de beweeglijkheid van de grote stad vast als het kleine verhaal in de drukte, de menselijke dimensie: de riksjarijder, de bedelaar, de straatventer. Allemaal stadsreizigers die overleven in een stedelijke omgeving.
Het winnen van de World Press ziet hij als een grote erkenning van zijn werk. Het levert hem wereldwijd ook veel positieve reacties op. Metropolis is een serie waarvoor Roemers nog veel moet reizen, het is een ‘work in progress’. Mexico heeft hij net gehad. De volgende locatie wordt wellicht Pakistan. Uiteindelijk moet de serie uitmonden in een expositie en een boek. En dan is de aandacht van de World Press voor het project mooi meegenomen.