terug

Maroesjka Lavigne’s filmische blik op merkwaardig fenomeen

Seoul_72
foto : Maroesjka Lavigne
De jonge Vlaamse fotografe Maroesjka Lavigne (1989) gooide hoge ogen met haar afstudeerproject over IJsland. ‘Ísland’ werd opgemerkt door Foam Magazine, enthousiasmeerde vele internationale bloggers en kwam vermaard galeriehouder Robert Mann onder ogen. Tussen interviews en een expo in New York door, maakte ze ‘You are more than beautiful’ een serie over het toenemende aantal Zuid-Koreaanse meisjes dat plastische chirurgie ondergaat. 

‘You are more than beautiful’ kwam tot stand op de vraag van het cultureel centrum van Strombeek (BE) om iets te doen rond schoonheidsidealen. Tijdens het denken over een geschikt onderwerp wekte een artikeltje in de krant over de Miss Korea verkiezing Lavignes interesse. Alle finalisten leken op elkaar, schreef de krant. Reden: plastische chirurgie. ‘Ik fotografeerde een meisje dat een nosejob cadeau had gekregen van haar moeder omdat ze geen baan vond als tandartsassistente. Ik zag foto’s van ervoor – er was echt niets raars aan die neus. Maar ze moeten verplicht een foto op hun CV zetten en omdat de concurrentie moordend is, is het uiterlijk een van de eerste selectiecriteria’, vertelt Lavigne. De fotografe benadrukt dat de Seoulse meisje niet op Westerse vrouwen willen lijken, maar dat ze hun eigen Aziatische idolen hebben. Het gaat hen vooral om wat meer reliëf. Lavigne kreeg dan ook een compliment over het reliëf in háár gezicht. ‘Het meest merkwaardige compliment dat ik ooit kreeg’, grinnikt ze.

Seoul (16)_72
foto : Maroesjka Lavigne

Lavigne combineert portretten, landschappen en documentaire beelden in een stijl met grafische, esthetische en filmische kwaliteiten. De reeks bestaat uit portretten van ogenschijnlijk gewone meisjes in ogenschijnlijke eenvoudige banen, fashionesque beelden, meticuleus bijgehouden tuinen, en documentaire beelden gemaakt in een nachtclub en op straat. Reusachtige advertenties met foto’s van voor en na de operatie bijvoorbeeld, en de neon-reclame die het project haar naam gaf, onheilspellend knipperend in de nacht. Zelfs een kat met helder witte pels en onnatuurlijk aandoende ogen lijkt eraan te moeten geloven. Door die mix van genres creëert Lavigne een filmische blik op een merkwaardig fenomeen dat zweeft tussen feit en fictie. de grafische belden blijven op je netvlies hangen, de sfeer nestelt zich in je brein.
Seoul (1)_72
foto : Maroesjka Lavigne

Tegen een grote spiegelwand leunen, staan en hangen meisjes. Ze merken de fotografe niet op, verzonken als ze zijn in telefoons, een roes of hun spiegelbeeld, lodderig uit de geopereerde ogen kijkend. Niets in hun gedrag verraadt de obsessie met het ‘juiste’ uiterlijk; het lijkt verdacht veel op de toiletten van een Nederlandse nachtclub. Op de dansvloer mengen jongens en meisjes zich, die laatste vooral op zoek naar een man met geld of toch het vooruitzicht daarop. Wat de fotografe vooral opviel is dat de operaties zeer goed zijn uitgevoerd. ‘Zo subtiel dat het akelig wordt. Want als de operaties alsmaar goedkopen worden in de toekomst, gaat iedereen het dan doen?’, mijmert Lavigne. ‘En is dat dan erg? Want het ziet er wel echt goed uit eigenlijk.’
Het zijn essentiële vragen over een maatschappelijk thema met vele nuances die Lavigne bezighouden en hoopt over te brengen. ‘Het duurt altijd even voor een project vorm krijgt en dat wat in mijn hoofd zit ook in de beelden zit. Ik had een beetje moeite om met dit project naar buiten te komen omdat het een gevoelig onderwerp is en ik geen expert ben. Ik probeer een persoonlijke impressie te geven, maar media presenteren het werk vaak met shockerende koppen: ‘Iedereen doet plastische chirurgie in Seoul’ terwijl de achtergrond verder gaat dan schoonheidsidealen. Dat vind ik wel eens lastig.’
Dit is een voorschot op een langer interview met Maroesjka Lavigne dat in P/f nummer 6 verschijnt. Daarin weidt ze uit over haar vliegende start, het behouden van een kinderlijk enthousiasme en eigenheid tijdens het fotograferen, en over IJsland.
In de Antwerpse Vander Weyden Gallery is t/m 4 oktober een kleine selectie uit ‘You are more than beautiful’ te zien. Ook hangen er werken uit de veelgeprezen serie ‘Ísland’ en enkele foto’s uit een doorlopende reeks over de menselijke neiging de natuur te willen overtroeven. 
Seoul (2)_72
foto : Maroesjka Lavigne

Seoul (5)_72
foto : Maroesjka Lavigne