terug

Marco van Duyvendijk: Eastward Bound

Een lange adem werkt. Marco van Duyvendijk heeft het afgelopen decennium heel veel in het Oosten gezworven.

Aanvankelijk viel hij vooral op met zijn verfijnde en kleurige portretten van Roemeense kinderen. Later kwam er ook ander werk van hem bovendrijven. Bijvoorbeeld straatgezichten, foto’s van mijnen en de zware industrie, en beeld van oude en nieuwe gebruiken aldaar. Bovendien verlegde Van Duyvendijk zijn grenzen steeds verder Oost-Europa in om uiteindelijk in Azië uit te komen.

In het dikke ‘Eastward Bound’ zie je hoe hij van portretfotograaf in Roemenië chroniqueur van het Oosten werd. We zien niet de oppervlakkige visie van de fotograaf die alweer in het vliegtuig terug zit als zijn stoel nog warm is.

Maar je ervaart het rijke, veelzijdige verhaal van een die er vaak langere periodes vertoeft. Van Duyvendijk bleef bijvoorbeeld in 1999 het hele jaar weg. Hij bedrijft ‘Slow Journalism’ en dit boek laat mooi zien wat dat reportagewerk zonder haast aan meerwaarde biedt.

De tijd wordt genomen om een cultuur door te laten dringen en bovendien openen zich na verloop van tijd deuren die voor anderen gesloten blijven.
Dat zien we bijvoorbeeld aan Van Duyvendijks portretten. Hij volgt sommige kinderen een aantal jaren. Je ziet ze tot pubers, een zelfs tot moeder uitgroeien. Je ziet de veranderingen zowel lichamelijk als in mentale houding, en voelt de steeds vertrouwder wordende band.

En of iemand nu een keer op de gevoelige plaat wordt vastgelegd of jaren wordt gevolgd, naast de geweldige kleuren, prachtige ogen en de naturelle gezichtsexpressies komt in details de cultuur terug. Je ziet in hun kleding de culturele wortels; de hedendaagse werkelijkheid en toekomstige dromen.

Bestellen

Tekst: Wim van Sinderen, Olaf Tempelman, Weina, Marco van Duyvendijk
Particuliere uitgave, 23 x 27 cm, 256 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN 978-90-813385-3-0