terug

Marc Lüders

Pure fotografie is het niet. Marc Lüders neemt foto’s om als canvas te gebruiken om op te schilderen. Een niet erg originele, maar wel lastige combinatie.

Velen hebben geëxperimenteerd met foto’s en penseelstreken, maar het lijkt gedoemd te mislukken. Op de een of andere manier vloekt de structuur van een penseelstreek vaak met die van een fotografisch beeld. Het smelt zelden samen tot een eenheid, maar zeg nooit nooit.

Lüder bewijst dat zelfs met een vrij grove schilderstijl deze mediamix kan werken. Hij voelt zo goed aan wat wel of niet werkt, dat hij de grens opzoekt waarop de twee media elkaar net niet meer afstoten. Slechts af en toe gaat hij over het randje.

Bovendien voegt hij er interessante visuele ideeën aan toe. Zo zien we winkelpubliek in winkels op zijn kop. Doordat de klant steeds geschilderd is, worden we twee keer op het verkeerde been gezet.

Maar zijn zwevende verfstrepen zijn misschien nog wel boeiender. Penseelstrepen lijken door het toevoegen van schaduwen zwevende objecten te worden. Een soort ‘ectoplasma’, zoals we dat kennen uit sciencefictionfilms.
Of voor wie niet in dat genre thuis is: de gewichtloze bellen vloeistof die morsende ruimtevaarders in het buitenaardse wel eens produceren.

Zo zijn Lüders werken meer dan geslaagde vormexperimenten, en weten ze ook de fantasie te prikkelen.

Bestellen

Tekst: Stephan Berg, Luminita Sabau
Uitgave: Hatje Cantz, 25 x 30,5 cm, 178 blz., gebonden
Duits- en Engelstalig, ISBN 9783775725156