terug

Magnum contactafdrukken


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

We kennen allemaal de iconische foto van de jongen op het Tianamen-Plein in Beijing. Helemaal alleen, gewapend met een wit plastic tasje, lijkt hij het op te willen nemen tegen een colonne tanks.
De foto is het gezicht geworden van de studentenprotesten in China. De opname is gemaakt door Magnumfotograaf Stuart Franklin in 1989. Hoe het met de protesten is afgelopen, weten we maar al te goed. Maar hoe die jongen daar kwam en hoe het met hem afliep, weten we maar weinig. In ‘Magnum contactafdrukken’ wordt een tipje van de sluier opgelicht. Het boek toont de opnames die direct voor en na de zo bekende foto zijn gemaakt.
In ‘Magnum contactafdrukken’ komen niet alleen gevestigde grootheden van de fotografie aan bod, zoals Henri Cartier-Bresson, Elliot Erwitt en Inge Morath, maar ook de jongere generatie Magnumfotografen als Jonas Bendiksen, Alessandra Sanguinetti en Alec Soth. Het boek is tevens een ode aan de analoge fotografie.
Door de komst van de digitale fotografie verdwijnt immers de contactafdruk. Het is een niet te keren trend, maar na het lezen van dit boek maakt het soms toch wat wee-moedig. Waar met digitaal bijna alles mogelijk is, dwingt film tot kiezen. Kiezen tussen formaten, vierkant, rechthoekig of panoramisch, tussen kleinbeeld zwart-wit of kleur in grootformaat. En in die beperking toont de ware fotograaf zich een meester.
Met Magnum Contactafdrukken kun je nu over de schouder van de meester meekijken en je eigen keuzes maken.
Kristen Lubben, 508 pagina’s,
450 foto’s waarvan 230 in kleur,
272 x 47 x 347 mm, 4451 gram,
Uitgeverij Thoth, Bussum,
€95,00