terug

MacPhun software

Bij het maken van foto’s kun je op verschillende nivo’s kiezen voor iets naar je eigen smaak. Dat begint bij de objectief keuze en de instellingen, maar ook bij het bewerken van foto’s is er veel te kiezen. Het aantal instellingen van de gangbare software is enorm, maar soms zijn er effecten die je heftiger wilt toepassen of op een andere manier dan gangbaar is.
MacPhun-iconen
Het bedrijf MacPhun maakt een aantal programma’s om naar je eigen smaak verschillende effecten op je foto’s los te laten. De programma’s kunnen los gebruikt worden, maar het is ook mogelijk om ze als plug-in bij diverse programma’s toe te voegen.
Intensify Pro
Dit programma kan gewoon RAW-bestanden openen en bewerken, het maakt daarvoor gebruik van de Apple techniek voor het lezen van RAW-bestanden. Je kunt dan vervolgens de standaard aanpassingen zoals die van de witbalans uitvoeren in een interface die wel wat lijkt op Lightroom. De highlight recovery werkt wel veel minder goed overigens dan in de normale RAW-converters. Maar er zijn naast de standaard gereedschappen enkele speciale, daaraan ontleent het programma zijn naam. Die heten ProContrast, Structure, Details, Micro-sharpness. Je kunt kiezen uit een lange lijst voorinstellingen, maar de gereedschappen zijn ook allemaal zelf in te stellen, en je kunt ook verzamelingen eigen instellingen weer als voorkeuze bewaren als je een aantal foto’s op dezelfde manier wilt bewerken. De effecten van sommige van die instellingen lijken wel wat op elkaar, je moet wat zoeken en proberen om te vinden wat voor jou het beste gaat werken. Uiteraard kun je ze ook zo hoog instellen dat alles uit elkaar valt, maar vooral met instellingen als micro-contrast kun je de scherpte van details extreem opvoeren zonder echt lelijke halo’s te krijgen.

Bij het vergaand verscherpen worden onscherpe stukken van de foto wel lelijk, maskeren is daar de oplossing voor.
Bij het vergaand verscherpen worden onscherpe stukken van de foto wel lelijk, maskeren is daar de oplossing voor.

Dat is niet het geval in de onscherpe delen van de foto’s, die worden heel lelijk bij het toepassen van de extreme verscherpingen. Maar dat is geen probleem want de aanpassingen worden in ‘lagen’ toegepast, en met penseel en verloopgereedschap kun je keurig bepalen waar het effect in de foto wordt toegepast, en waar niet.
Alleen het oog is hier verscherpt, daardoor blijft de onscherpte in de achtergrond onaangetast.
Alleen het oog is hier verscherpt, daardoor blijft de onscherpte in de achtergrond onaangetast.

Focus 2 Pro
De snelle voorkeuzes in Focus 2 pro
De snelle voorkeuzes in Focus 2 pro

Dit programma kan ook al direct een dng bestand openen en bewerken. Om een JPEG versie te krijgen kies je dan voor export. Het doel van het programma is het spelen met selectieve onscherpte. En je krijgt keurig alle daarvoor benodigde instellingen, circulair, verloop, het nadoen van tilt-shift verloop, het is er allemaal. Het werkt zoals het moet. Ik vind het persoonlijk bij welk programma dan ook altijd lelijk worden, de onscherpte zoals de computer die uitrekent is gewoon niet zo mooi als de echte onscherpte van een objectief, daarnaast krijg je met dit soort programma’s heel makkelijk een erg onnatuurlijke ligging van de onscherpte. Maar als je dat allemaal niet erg vindt, Focus 2 Pro doet dan wat je wilt, eenvoudig te begrijpen gereedschappen met voorinstellingen die je weer kunt bijstellen brengen je waar je wezen wilt.
Scherp-onscherp op een heel erg niet-fotografische manier
Scherp-onscherp op een heel erg niet-fotografische manier

Snapheal
Dit is een echt retouche programma, vooral bedoeld om ongewenste elementen uit je foto’s te verwijderen. Je selecteert ze ruwweg door ze bijvoorbeeld ruwweg aan te duiden met een rode penseelstreek. En dan kies je het erase commando. Dat werkt, niet zo snel, maar wel heel goed voor zover ik dat even heb uitgeprobeerd. Ook dit programma opent alle soorten RAW-bestanden die door Apple worden ondersteund. Want de keuze voor de makers van de software is geweest om alleen versies voor Apple computers uit te brengen, en voor de ondersteuning van de verschillende RAW-formaten wordt gebruik gemaakt van de techniek die Apple zelf ook gebruikt voor iPhoto en Aperture.