terug

Lytro Lightfield camera

De techniek

De Lytro camera, kleiner dan hij lijkt op de afbeeldingen.
De Lytro camera, kleiner dan hij lijkt op de afbeeldingen.

De Lytro gebruik een speciale opnametechniek die het mogelijk maakt om bij het bekijken van de foto op de computer alsnog een wijziging aan te brengen in de scherpte, en wel door een andere plek aan te wijzen waar de foto scherp moet zijn. Dat is mogelijk doordat de camera niet alleen het beeld vastlegt, maar ook informatie over de afstand waarop dingen zich bevinden. Simpel gezegd komt het er op neer dat de camera niet slechts één opname maakt, maar een aantal elkaar overlappende opnames, waarbij elke foto net anders is scherp gesteld. Achteraf kun je dan kiezen. En zolang de foto op een computer staat die de techniek ondersteunt kun je blijven kiezen, het is een dynamisch systeem. Het grootste bezwaar is dat die extra scherpte-informatie ten koste gaat van het aantal pixels waaruit de foto’s zijn opgebouwd. Je gaat echt weer vele jaren terug, wanneer je een opname bewaart als een standaard JPEG houd je precies één miljoen pixels over, 1080 x 1080 pixels meet zo’n foto. Voor gewone foto’s is de camera dan ook niet erg geschikt.

Een minimalistisch ontwerp, het lijkt soms alsof er nergens knopjes zitten, maar ze zijn er wel degelijk.
Een minimalistisch ontwerp, het lijkt soms alsof er nergens knopjes zitten, maar ze zijn er wel degelijk.

De Lytro Camera
De camera is zeer afwijkend gebouwd, het is een lange vierkante buis, met het objectief aan de ene en een aanraakscherm aan de andere kant. Verder enkele knoppen en een USB aansluiting om de accu te laden end e foto’s over te brengen naar de computer. De camera is kleiner dan je op basis van de eerste productfoto’s zou verwachten. Meenemen als extra is dan ook geen probleem. Er is een zoom optie, een strip waarover je een vinger kunt slepen wat een wijziging van deze instelling, tot maximaal 8x bewerkstelligt. Verder een aan/uit knop en een ontspanknop. De andere instellingen, het zijn er niet veel, regel je via het aanraakscherm. De mogelijkheden zijn het kiezen van een ISO-waarde en een sluitertijd, beide kennen ook een auto instelling die ik gebruikt heb, echt lekker werken de instellingen niet, het zal wel wennen zijn. Daarnaast is het mogelijk om een AE-lock toe te passen, en je kunt zelf kiezen waar wordt scherp gesteld. Want het bereik dat je achteraf tot je beschikking hebt is niet onbeperkt, door zelf ergens op in te stellen wordt dat ongeveer het midden van het bereik waaruit je achteraf kunt kiezen. De geringe afmetingen van het scherm vormen wel een beperking, maar met wat ervaring zal dat na een poosje wel beter gaan. Zelf had ik nogal problemen met de kleur van de opnames, en de witbalans kent alleen maar een niet te beïnvloeden automaat. Ik moet zeggen dat ik deze eenvoud voor een gewone camera best zou kunnen waarderen, als er dan tenminste in RAW kan worden opgenomen, en iets meer controle over de belichting zou dan ook nog wel nodig zijn.
http://youtu.be/qHso9uLc8Dg
Gebruiksmogelijkheden
Om de opnames te verwerken is er speciale software, het voor de eerste keer aansluiten van de Lytro stuurt je automatisch naar de website waar de software opgehaald kan worden. De software is vrij simpel, maar veel hoeft er ook niet gedaan te kunnen worden. Er is de mogelijkheid om een JPEG versie van een foto te exporteren waarbij het scherpgepunt natuurlijk vast komt te liggen. Binnen de software werkt het verleggen van de scherpte uiteraard, er is zelfs een andere mogelijkheid waarbij je achteraf je standpunt iets kunt verschuiven. Gewone aanpassingen zoals het bijstellen van helderheid, contrast of kleur ontbreken, er zijn een paar filters om de foto’s er anders uit te laten zien. De foto’s kunnen met al hun aanpassingsmogelijkheden op de Lytro website geplaatst worden, en vanwaaruit is het ook mogelijk ze, werkend en wel, op een andere website te plaatsen. Jammer is wel dat het verleggen van de scherpte in de software op je eigen computer mooier verloopt dan wanneer het via de internet variant op het systeem wordt getoond. Wat het plaatsen van zo’ speciale foto op je website je oplevert is een beetje interactie, de bezoekers kunnen zelf iets wijzigen aan je foto’s. Dat is leuk en kan wat extra aandacht trekken. Maar ik vind de balans tussen beeldkwaliteit en mogelijkheden wel een beetje de verkeerde kant op doorslaan.
Bekijk de gebruikers gallery: https://pictures.lytro.com
 
de camera's zijn leverbaar in diverse kleuren.