terug

Luminous Grants

De officiële naam is de Luminous Endowment for photographers en het is een systeem om fotografen door middel van een financiële bijdrage verder te helpen met hun werk. De naam komt van de website van de bedenker, Michael Reichman, die al jaren een website over met name landschapsfotografie en de digitale techniek daaromheen publiceert.
Feitelijk kun je er op twee manieren aan meedoen, namelijk als fotograaf die werk instuurt en na beoordeling door een jury voor zo’n prijs in aanmerking komt. Maar het is ook mogelijk om juist een financiële bijdrage te leveren, als die groot genoeg is kun je je naam of die van je bedrijf aan een ‘grant’ verbinden. De bedragen die je kunt krijgen lopen nu van $ 1.000 tot $ 5.000. Inzenden kan uitsluitend digitaal en uit de voorbeelden blijkt dat het vooral gaat om beeld, met een bij voorkeur zo beknopt mogelijke toelichting.
De jury bestaat uit een indrukwekkende reeks fotografen die hun sporen verdiend hebben, zoals John Paul Caponigro, Eric Meola, Mikkel Aaland, Sean Reid en Ctein, om er maar een paar van op te noemen. Wanneer je iemand uit de jury goed kent mag je overigens geen aanvraag indienen.
Ik vind het wel een mooi model, met schenkers en ontvangers, waarbij naast het geld dat je krijgt je foto’s ook nog in een publicatie worden opgenomen, daarvoor wordt samengewerkt met Lenswork. Het lijkt een beetje een grootschalige versie van het Pitchen bij de donkere kamer.
De website: http://www.luminous-endowment.org/pages/home.html