terug

Linhof Techno: TC voor op locatie

De Techno bestaat uit een vrijwel starre L-vormige standaard die zowel het achterpaneel als de bodemplaat vormt. Op deze bodemplaat is een voorpaneel gemonteerd dat grotendeels van de Technica geleend is. De balg tussen voor- achterzijde is uitwisselbaar. Camera’s zonder balg maken voor het scherpstellen gebruik van een ‘schneckegang’. Dat is een schroefdraad op het objectief waardoor je de camera gemakkelijk op een bepaalde afstand kan instellen. Met een balg gaat dat niet of nauwelijks.
Voor het scherpstellen met de Techno moet je gebruik maken van het beeld op het matglas of het liveviewbeeld op de computer. Werken met een spiegelverkeerd beeld op het matglas is voor de echte vakman een aha-erlebnis. Het is weer ouderwets spelen met scherpte, het verleggen van het scherptevlak en cameraverstellingen.
De flexibiliteit van een balg maakt dat allemaal mogelijk. Alles is zeer degelijk uitgevoerd. De verstellingen lopen daardoor niet alleen soepel, maar ook zwaar. De camera heeft geen last van speling en onbedoeld verstellen is er niet bij. Het achterpaneel beschikt over een verstelling van 20 mm naar boven en onder. Het voorpaneel is flexibeler. Dat kan 10 mm naar links en rechts en 20 mm naar boven. Verder beschikt het voorpaneel over 10 graden swing en tilt.
Voor de Techno zijn drie verschillende achterwanden beschikbaar: een vaste, een eenvoudige slidingback en een uitgebreide slidingback met stitchmogelijkheid. De vaste gebruik je als je het beeld beoordeelt met liveview. De camera blijft dan het meest compact. Wil je gebruik-maken van een matglas, dan is er keus uit twee schuivende achterwanden. De kleinste maakt het mogelijk om met één druk op een knop te wisselen tussen matglas en digitale achterwand. De uitgebreide biedt ook een mogelijkheid om te stitchen.
De camera kan brandpunten van 210 tot 23 mm aan. Omdat de camera een balg gebruikt voor de scherpstelling, hebben de lenzen geen schroefvatting nodig. Een lensplankje volstaat. Dat levert grote voordelen op bij de langere brandpunten. Die blijven daardoor lekker compact.
De keuze voor een balg in de Linhof Techno heeft voor- en nadelen. Je kan er niet mee uit de hand werken zoals met de Master Technica. De Techno hoort op een statief. En heel korte brandpunten moeten worden gemonteerd in een verzonken lensplank. Dat werkt iets minder fijn.
Daar staat tegenover dat de Techno dankzij de lange balguitrek van maar liefst 250 mm ook met langere lenzen nog heel dichtbij kan scherpstellen. Dat maakt de camera zelfs geschikt voor in de studio. En voor wie dat wil, is er ook nog de mogelijkheid om met rolfilmcassettes te werken. Dat maakt de Techno niet alleen tot een fraaie maar ook een veelzijdige camera. Een aanrader voor iedere vakman met een vleugje heimwee naar de TC.

Tags: Linhof