terug

Lightroom Mobile voor iPad en iPhone

Lightroom 5.5 update

de synchronisatie moet gestart worden.
de synchronisatie moet gestart worden.

Lightroom 5.5 is de jongste versie van Lightroom, de enige aanpassing lijkt het toevoegen van de ondersteuning voor weer een aantal nieuwe camera’s te zijn. Ook zijn er extra objectief-profielen voor correctie van opnames. En een aantal foutjes is verholpen, waaronder een probleem bij het aanpassen van NEF bestanden van echt oude Nikon camera’s. Bij de mogelijkheden om de foto’s aan te passen loopt Lightroom 5.5 nu even uit de pas met Adobe Camera RAW 8.5. Het aanpassen van de verloopmaskers met een penseel is nog niet mogelijk in Lightroom 5.5. Grappig genoeg worden de foto’s waar die aanpassing in Camera RAW gedaan is wel gewoon ingelezen en ook correct, met de vernieuwde aanpassing, weergegeven. We moeten waarschijnlijk op Lightroom 6 wachten om deze techniek ook in Lightroom toe te kunnen passen.

Lightroom Mobile

Maar het belangrijkste is denk ik de uitbreidingen in de min of meer bij Lightroom horende app, Lightroom mobile. Deze werkte al onder 5.4 en draait alleen op een iPad/iPhone die nieuw genoeg is en er is een flinke update voor verschenen. Om gebruik te kunnen maken van de synchronisatie moet je overigens een abonnement op de software hebben, een volledige CC, of de speciale fotografen versie met alleen Lightroom en Photoshop. Omdat de originele RAW-bestanden nogal veel geheugen vragen en geheugen bij tablets meestal niet zo ruim voorradig is, wordt er gebruik gemaakt van zo veel mogelijk handige Lightroom techniek om de uitwisseling tussen de computer en het tablet soepel te laten verlopen. Ten eerste zorg je er zelf voor dat niet al je foto’s naar het tablet worden overgebracht, je maakt een verzameling aan, die wordt gesynchroniseerd.

Aanmaken van een gesynchroniseerde verzameling.
Aanmaken van een gesynchroniseerde verzameling.

Helaas kun je alleen vaste verzamelingen synchroniseren, de zo handige slimme verzamelingen hebben deze optie niet. En ook worden niet de RAW-bestanden zelf overgezet, maar maakt Lightroom gebruik van ‚smart-previews’. Dat zijn – waarschijnlijk –  JPEG-bestanden van een speciaal soort, je kunt ze namelijk met de gereedschappen van Lightroom, en ook van Lightroom mobile, bewerken. Die smart-previews kun je overigens ook gebruiken om de bestanden op een losse hard-disk toch te kunnen bewerken terwijl die schijf niet aan je computer gekoppeld is. Wanneer de computer en het tablet weer gesynchroniseerd worden, worden de aanpassingen vanuit Lightroom Mobile toegepast op de originele RAW-bestanden op je computer. Dat gaat snel, want er hoeven geen foto’s meer overgebracht te worden, alleen maar lijstjes code waarin staat welke aanpassingen moeten worden uitgevoerd.

de Adobe Cloud

Wanneer je een verzameling selecteert voor de synchronisatie moet Lightroom eerst flink aan het werk om al die speciale voorvertoningen aan te maken, je kunt dat proces volgen aan de hand van de thumbnails, die krijgen namelijk een aanduiding dat ze gesynchroniseerd zijn of worden. Daarna moeten ze naar ‚de Cloud’, de servers van Adobe, worden gekopieerd. Hoe snel dat gaat hangt af van je verbinding. Wanneer je vervolgens de Lightroom Mobile app op je iPad of iPhone opent krijg je daar de collectie in de lijst. Vervolgens kun je de foto’s bekijken, ze moeten we eerst worden opgehaald, een internet verbinding is daarvoor nodig. Het is daarmee een handige manier om foto’s bij je te hebben op je tablet om ze ergens te laten zien. Naast alleen kijken biedt Lightroom mobile ook een aantal gereedschappen om de foto’s aan te passen. Dat zijn feitelijk de standaard gereedschappen, maar niet de lokale aanpassingen. Ook is er een histogram, maar de belangrijke rechterkant is slecht te beoordelen omdat er geen rand om heen zit, je kunt niet zien waar het wit zou moeten zitten. En hoewel het tegenwoordig mogelijk is om het beeldscherm van de iPad te kalibreren heb je in de regel geen invloed op het omgevingslicht, waardoor serieus aanpassen van de foto’s natuurlijk niet echt mogelijk is.
 

Lightroom Mobile, de aanpassingen op een iPad.
Lightroom Mobile, de aanpassingen op een iPad.