terug

LG N2B1: Opslag op afstand

Het aantal manieren waarop je schijven met je computer kunt verbinden om er je foto’s op te bewaren, is groter dan alleen inbouwen of via USB/FireWire. Er bestaat ook de mogelijkheid de schijven via een netwerk te gebruiken. Daarvoor moeten die schijven natuurlijk wel beschikken over een netwerkserver, die de verbindingen en de organisatie van de informatie op de schijven regelt.

De officiële naam voor zo’n systeem is NAS, Network Attached Storage. In principe zou je daar een eigen computer, eventueel een oudere, voor kunnen inzetten, als je er maar genoeg schijven aanhangt. Maar er zijn ook complete geïntegreerde oplossingen beschikbaar. De N2B1 van het merk LG is zo’n optie.

De N2B1 is een complete computer, alleen zonder beeldscherm en toetsenbord. Hij werkt onder Linux of een vergelijkbaar systeem, maar daar kun je feitelijk niet bij komen en ook heb je er niets mee te maken. Je benadert het systeem via je webbrowser, waar alle instellingen kunnen worden gedaan. Er zijn in het begin een paar kleine dingetjes die je moet opzoeken die buiten het gebied van het gewone computergebruik vallen, maar de handleiding legt dat wel goed uit.

De opslageenheid zelf heeft alleen nog een klein LCD-scherm voor statusmeldingen en enkele lampjes. De versie die ik kreeg, had twee vaste schijven van 1TB elk, en een Blu-rayschijfeenheid. De twee schijven kunnen op verschillende manieren worden ingericht, als één enkele schijf, of als twee schijven die elkaars reserve zijn: een mirror. Zo’n opslagsysteem kan in principe in combinatie met willekeurig welke computer worden gebruikt. Je kunt de opslagruimte zelfs delen, of projecten waaraan wordt gewerkt erop opslaan, zodat je niets heen en weer hoeft te slepen.

LG heeft, heel netjes, ook aan de speciale mogelijkheden van Apple-computers gedacht: Bonjour, de automatische netwerkherkenning, wordt perfect ondersteund; er is de ingebouwde optie om het systeem als Time Machine (het speciale Apple back-upsysteem) schijf te gebruiken. Deze keuze is in eerste instantie door de ontwikkelaars gemaakt om de andere opties ook voldoende ruimte te laten om goed te functioneren. Maar het handige van een dergelijk systeem is natuurlijk vooral dat het aan het netwerk hangt, en dat je de opslag met een aantal gebruikers of computers kunt delen: het is een vorm van centrale opslag. Dus lijkt het gebruik als Time Machine opslag me niet de meest voor de hand liggende optie.

Het systeem heeft in de uitvoering die ik tot mijn beschikking had ook een Blu-rayschrijver ingebouwd, uiteraard ook geschikt voor cd’s en dvd’s, waarmee je een tweede en extra mogelijkheid hebt ingebouwd om je foto’s op te slaan. Blu-ray is dan wel aan te bevelen om het aantal benodigde schijven een beetje binnen de perken te houden.

Ook deze schrijfactie wordt vanuit de browser op je eigen computer gestart, het is niet meer dan aanwijzen welke bestanden erop moeten, en vervolgens het branden starten. Je moet wel zorgen dat de selectie op de schijf past, het automatisch verdelen over meer schijven zit niet in de software. En hoewel al die opties bij elkaar natuurlijk heel duur klinken, blijkt de prijs van deze combinatie heel aangenaam.

Tags: LG Storage