terug

Lezing JIMMY NELSON – zaterdag 29 november

 

Foto: Jimmy Nelson
Foto: Jimmy Nelson

Mensen uit verre streken kijken je aan. Je staat oog in oog met de  prachtig uitgedoste mensen in overdonderende landschappen. Met de expositie JIMMY NELSON biedt het Afrika Museum de mogelijkheid om kennis te maken met het indrukwekkende werk van Jimmy Nelson. Deze gepassioneerde meesterfotograaf reisde vier jaar lang de verschillende continenten over. Nelson bezocht tientallen inheemse volkeren en portretteerde hen op hun mooist. Van de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papoea Nieuw-Guinea, van de Chukchi in ijzig Siberië tot de Masaaï in Oost-Afrika. Met zijn scherpe oog en beheersing van de technische camera realiseerde hij een reeks fotografische meesterwerken en een romantisch beeldverhaal van verre volken.
Haarscherpe fotografie op wandvullend formaat, omgevingsgeluiden en video maken de tentoonstelling tot een visueel spektakel. JIMMY NELSON is dan ook meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen perspectief?
De tentoonstelling is verdeeld in diverse  thema’s. De inleiding gaat over beeldvorming en koloniale fotografie. Vervolgens wordt de bezoeker ondergedompeld in de enorme diversiteit aan landschappen van de plekken op aarde die Nelson tijdens zijn reizen op camera vastlegde. ‘The making of’ toont video’s en verhalen van de hartverwarmende ontmoetingen met de mensen die hij fotografeerde. Haarscherpe beelden, die de bezoeker het gevoel geven oog in oog met de geportretteerde te staan. Door de tentoonstelling loopt een bijzondere serie foto’s van de ‘binnenlandse reis’ die de fotograaf maakte. Bewoners van Marken en Terschelling, op hun mooist gefotografeerd.
Op zaterdag 29 november vertelt Jimmy Nelson om 13:30 uur over zijn indrukwekkende reizen en ontmoetingen en aansluitend kunnen museumbezoekers zich door de fotograaf zelf op de foto laten zetten. Ook op andere dagen zal de meesterfotograaf bezoekers vastleggen op de gevoelige plaat zodat ze zelf ervaren hoe de fotograaf te werk gaat. Bezoek voor een actueel overzicht van de data waarop Nelson aanwezig is de museumsite: www.afrikamuseum.nl
JIMMY NELSON
Afrika Museum, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Is te zien van 15 november t/m 14 juni 2015