terug

Leve de documentairefotografie!?

uit de publicatie ‘Henny. Het zit best wel tegen’ © Michel Szulc Krzyzanowski
uit de publicatie ‘Henny. Het zit best wel tegen’ © Michel Szulc Krzyzanowski
Fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski (1949) fotografeert al 36 jaar lang Henny. In 1975 was zij nog een 16-jarig meisje dat in een koekjesfabriek werkte. Szulc Krzyzanowski fotografeerde haar voor een opdracht om een werkende jongere te portretteren. De fotograaf bleef haar om de vijf tot tien jaar volgen. Onlangs is het zesde boek, tegelijk met de opening van de tentoonstelling, verschenen. Het is een heel bijzonder documentair project, omdat het uniek is dat een fotograaf dezelfde persoon 36 jaar volgt. In het leven van de fotograaf en Henny is in die jaren veel verandert en dat zie je ook terug in de foto’s. Het maakt Henny een goed voorbeeld voor langdurig documentaire fotografie. Immers gaat het niet alleen om Henny zelf, maar ondertussen ook om de veranderingen. De foto’s zijn vanaf 7 februari t/m 7 april 2013 te zien in bkkc | brabants kenniscentrum kunst en cultuur in Tilburg en in het kader van het project worden er extra activiteiten georganiseerd.
Allereerst roept de fotograaf jonge fotografen tot 30 jaar op om in zijn voetsporen te treden en de kinderen van Henny te volgen. Tijdens een pitchmiddag moeten de documentairefotografen hun werk tonen en een jury kiest een aantal fotografen die een masterclass mogen volgen. Om daar aan mee te doen moet de jonge fotograaf overigens wel € 195,00 betalen. Uit die masterclass worden de twee beste fotografen gekozen die ieder een kind van Henny gaan volgen. In de hoop dat het net zo lang doorgaat als Szulc Krzyzanowski het volgehouden heeft. Aanmelden kan nog tot 18 februari 2013.
Drie juryleden van de wedstrijd, Joost van den Broek, Lars Boering en Michel Szulc Krzyzanowski zelf, houden in het kader van het project samen met Michiel van Opstal een lezing op 21 februari 2013 met als titel Leve de documentairefotografie !? Van den Broek en Szulc Krzyzanowski vertellen over hun werk, Van Opstal beschouwt de klassieke documentaire fotografie en de moderne relfexieve kunstdocumentaire fotografie en geeft een toekomstbeeld van de documentaire fotografie. Tijdens de avond komt vragen over de rol van de fotograaf als ondernemer, de grenzen tussen autonoom en opdrachtwerk en de rol van fotografie in de huidige beeldcultuur aan bod. De lezing begint om 19:30 bij het bkkc in Tilburg en kost € 15,00.
Meer informatie is te vinden op de site van het kenniscentrum bkkc.


Bekijk ook deze items