terug

Leon van der Flier wint Live Portrait Contest 2013

Winnaar Live Portrait Contest 2013 - © Foto: Leon van der Flier
Winnaar Live Portrait Contest 2013 – © Foto: Leon van der Flier
Nederlanders kunnen snel werken, althans dat zou je denken als je naar de Live Portrait Contest kijkt. Want net als vorig jaar is die wedstrijd ook dit jaar gewonnen door een Nederlander: Leon van der Flier. Tijdens de Live Portrait Contest moet een fotograaf binnen 55 minuten een portretfoto maken. Dat lijkt eenvoudig, maar in dat tijdsbestek moet ook de studiosetting worden neergezet, het licht afgesteld, gefotografeerd en bewerkt worden. De fotograaf mag alleen één assistent gebruiken, in het geval van Van der Flier was dat Ad Vereijken. Dat alles onder het toeziend oog van 230 mensen die de wedstrijd live mogen meemaken.
Vijf fotografen moesten aan de slag met het thema ICH werde Mama – JAAA. Van der Flier pakte het publiek en de jury niet alleen in met zijn foto’s, maar ook met zijn optreden, inclusief een fotobespreking. Voor één van de foto’s gebruikte Van der Flier een PET-fles, waar hij de bodem uitsneed en als filter gebruikte. Van der Flier haalde uiteindelijk 24 punten van de jury, maar kreeg twee strafpunten omdat bij de vijf ingeleverde foto’s twee een liggende pose hadden. Dat was niet toegestaan volgens het reglement. Desalniettemin was hij overtuigend winnaar.
De Live Portrait Contest wordt georganiseerd door de Duitse Bund Portrait Photografen (BPP). Die vereniging werkt samen met enkele Nederlandse vakverenigingen, waaronder het nieuwe Master Photographers Netwerk, waar Van der Flier bij is aangesloten. Naast Van der Flier deed nog een Nederlander een gooi naar de hoofdprijs: Hans-Peter van Velthoven. De andere deelnemers waren Doris Dörfler-Asmus (DE), Céline Schmid (CH) en Loredana Gioia (CH). Uit handen van de winnaar van vorig jaar, Martin Hogeboom, ontving de bokaal en de Nikon D800.


Bekijk ook deze items