terug

Leidens Ontzet volgens Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf heeft het Leidens Ontzet volgens oude traditie, maar met een moderne knipoog, opnieuw in beeld gebracht. 
De opdracht aan Erwin Olaf grijpt terug op een oude traditie: het Leidens Ontzet is vanaf de 16e eeuw tot en met ver in de 19e eeuw in diverse historiestukken verbeeld. In de 20e eeuw gebeurde dat niet meer. De Lakenhal wil anno 2011 deze traditie nieuw leven inblazen en vroeg daarom, in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, aan Erwin Olaf een 21e-eeuwse fotografische monumentale versie van een historiestuk over deze vrijheidsstrijd te maken.

“Door het beeld te situeren in de Pieterskerk en samen te werken met een groot aantal figuranten en modellen afkomstig uit alle lagen van de Leidse bevolking, zullen de beelden tevens een binding moeten krijgen met de inwoners van Leiden. Daarnaast zal het werk door de aanwezigheid van een groot aantal details voor de kijker een visueel feest moeten worden.” aldus Erwin Olaf eerder dit jaar.
Olaf liet zich inspireren door de bestaande schilderijen en nieuwe wetenschappelijke gegevens over de beleving van 3 oktober. Tientallen modellen en acteurs, aangevuld met ‘gewone mensen’ uit Leiden hebben in zijn ensceneringen gefigureerd, waarbij het interieur van de Pieterskerk decor was. In totaal heeft Olaf zeven fotobeelden gemaakt: allereerst een monumentaal historiestuk (van ruim twee bij drie meter) rond het drama van de honger en de pest, dat in de serie de grootste productie is met de meeste personages. Dit beeld is voor het eerst prominent te zien zijn in de tentoonstelling Leidens Ontzet in De Lakenhal en wordt daarna in de vaste opstelling van het museum getoond.
Daarnaast maakte Olaf beelden van kleinere opzet: stillevens of figuurstukken met enkele personen die delen van het verhaal of de symboliek van ‘3 oktober’ verbeelden. Deze werken en het historiestuk op kleiner formaat zijn in de tentoonstellingsruimte van de Universiteitsbibliotheek Leiden te zien. Naderhand worden deze series foto’s opgenomen in de universitaire Bijzondere Collecties.