terug

Leica X2, de nieuwe Duitse compactcamera


De Leica X2 is de opvolger van de X1, de compactcamera van Leica met een grotere sensor die in Duitsland wordt gemaakt. Net als de Leica X1 is de Leica X2 voorzien van een Leica Elmarit 24 mm f/2.8 ASPH. In combinatie met een APS-C sensor levert dat een met kleinbeeld vergelijkbare beeldhoek van een 35mm op. De CMOS sensor in de Leica X2 is geheel opnieuw ontworpen en heeft nu 16,2 miljoen pixels effectief. De gevoeligheid van de sensor loopt van ISO 100 tot en met ISO 12500. Net als bij de X1 kunnen de foto’s zowel in JPEG als in raw worden opgeslagen, Leica gebruikt hiervoor het DNG formaat. De Leica X2 heeft net als zijn voorganger de vreemde eigenschap dat je bij het raw formaat ook altijd een JPEG moet opslaan. Naast de sensor is ook de autofocus flink onder handen genomen en moet sterk verbeterd zijn. Het was een zwakker punt van de X1.
Aan het concept is verder niet veel veranderd. De Leica X2 oogt klassiek en is een relatief compacte camera. In tegenstelling tot een concurrent als de Fujifilm X100 mist de Leica X2 standaard een zoeker. Alles moet in principe via het grote LCD worden gedaan. Als optie biedt Leica wel een elektronische zoeker aan. Daarnaast biedt Leica nog meer accessoires.
In de loop van mei 2012 moet de Leica X2 verkrijgbaar zijn in zwart of zilver bij de geautoriseerde Leica dealers. De adviesprijs is € 1750,00 inclusief BTW en een licentie voor Adobe Photoshop Lightroom 4.


Bekijk ook deze items