terug

Leica X Vario

De Leica X Vario werd aangekondigd als de Mini M, de verwachtingen waren dus hooggespannen. Zou het de compacte systeemcamera zijn van Leica? neen, de X Vario is een compactcamera met een grote sensor en een vast zoomobjectief. Dat viel sommigen wel tegen. Het levert ook daadwerkelijk beperkingen op, maar de beeldkwaliteit maakt veel goed.
De Leica X Vario heeft ook een mooie onscherpte, wat minstens zo belangrijk is. Het is prachtig zacht en verloopt aangenaam. Zeker bij de lage gevoeligheden zijn de foto’s een genot om naar te kijken. Hooguit een tikje te steriel, maar daar kun je eenvoudig wat aan doen. Ook bij hoge gevoeligheden presteert de X Vario voorbeeldig. Lensfouten en andere onaangename zaken zie je nauwelijks. Vol tegen de zon in heb je nauwelijks overstraling.
Wel is het onverklaarbaar dat bij een camera op dit niveau geen standaard zonnekap wordt meegeleverd, die moet je er los bij kopen. Het is juist een hulpmiddel dat bescherming biedt zonder dat de beeldkwaliteit wordt aangetast, zoals bij een filter. Sterker, een zonnekap verbetert het beeld alleen maar.
De Leica X Vario is zeker geen allemansvriend, maar welke Leica is dat goedbeschouwd wel. Je moet kunnen werken met een camera met eigenzinnigheden.