terug

Leica S2 in de praktijk

Deze foto is gemaakt bij ISO 160 met een sluitertijd van 1/125 seconde. Ook hier gebruik ik een groot diafragma van f 2.5 dat veel onscherpte creëert. © Daimon Xanthopoulos

De kwaliteit van een camera is voor een groot gedeelte meetbaar, maar blijft ook een persoonlijke opvatting. De ene fotograaf vindt scherpte tot in de uithoeken erg belangrijk; de andere wil juist een snelle autofocus of simpele bediening. Wat doet de Leica S2 in de praktijk?
Daimon Xanthopoulos voelde de Leica S2 aan de tand tijdens zijn reportage in Guatemala, waar hij de invloed van honger documenteerde. Een uitbreid verslag van zijn ervaringen in P/f nummer 7 die begin september in de kiosk ligt.
Samenvattend: Leica heeft een camera heeft ontworpen die eenvoud, handelbaarheid, kwaliteit en prestatie perfect laat samenkomen in één compromisloos systeem. De Leica S2 zal, zoals ook de andere digitale middenformaatcamera’s, vooral in studio’s en bij commerciële fotografie worden ingezet, maar is dus ook een waanzinnig mooie reportagecamera.
Voor een reportagecamera is de hoge prijs een nadeel, maar dat geldt ook voor de beschikbaarheid van rolfilm en de prijs daarvan. Het is de camera die het gat tussen analoog en digitaal, en ook tussen kleinbeeld- en middenformaat, perfect opvult. Een bijzonder stuk gereedschap, dat Leica weer op de kaart zet.