terug

Leica S2: Een bijzonder stuk gereedschap

Toen Leica de vanaf de grond af nieuw ontwikkelde digitale S2 middenformaatcamera lanceerde in een behuizing ter grootte van een professionele spiegelreflex, werd ik nieuwsgierig maar was ik ook sceptisch. Sceptisch omdat Leica beroemd is om zijn compromisloze toplenzen en prachtige mechanische camera’s, maar redelijk laat in de digitale CCD-revolutie was gestapt. Toch bleef de camera me intrigeren door zijn mooie vorm en eenvoud.

De camera ligt bijzonder goed in de hand en voelt niet zwaar aan. Na het doorlopen van het menu, dat overzichtelijk en duidelijk is, kan het fotograferen beginnen. De autofocus is snel en accuraat en doet je vergeten dat je op middenformaat werkt. Je moet dus ook echt goed opletten waarop je scherpstelt, want het verschil tussen de ogen of oren scherp is zichtbaar bij open diafragma.
De zoeker is heerlijk groot en helder en de sluiter is stil. Verder is een tweede accu eigenlijk overbodig. Ook kun je de beelden op zowel DNG als JPEG wegschrijven, en is er een slot voor SD en CF. Makkelijk als je in het buitenland zit en beelden wilt sturen, je hoeft dan niet altijd een speciaal softwareprogramma bij je te hebben om de beelden te verwerken. De bediening is anders dan ik gewend ben, maar zeer intuïtief en intelligent in gebruik.
De prestaties van de 30x45mm-sensor met 37,5 megapixels is geweldig. In combinatie met de maestro beeldverwerkingschip verwerkt hij beelden met een 2x hogere snelheid dan momenteel bij middenformaatachterwanden gebruikelijk is. Ook zijn gevoeligheid op hoge ISO is erg mooi, echter niet te vergelijken met de huidige spiegelreflexen van Canon of Nikon, maar weer zeer goed voor de middenformaatmarkt.
Wat opvalt is dat Leica hier een camera heeft ontworpen die eenvoud, handelbaarheid, kwaliteit en prestatie perfect laat samenkomen in één compromisloos systeem. De Leica S2 zal, zoals ook de andere digitale middenformaatcamera’s, vooral in studio’s en bij commerciële fotografie worden ingezet, maar is dus ook een waanzinnig mooie reportagecamera. Voor een reportagecamera is de hoge prijs een nadeel, maar dat geldt ook voor de beschikbaarheid van rolfilm en de prijs daarvan. Het is de camera die het gat tussen analoog en digitaal, en ook tussen kleinbeeld- en middenformaat, perfect opvult. Een bijzonder stuk gereedschap, dat Leica weer op de kaart zet.
 

Deze foto is aan het einde van de dag gemaakt bij ISO 160 met diafragma f 2.5 en 1/180 seconde. De sluitertijden kun je op de camera handmatig instellen in halve stops. Alle foto's hier zijn in manuele stand gemaakt, maar ook de programmastanden zijn beschikbaar en werken prima.

Tags: Leica

Bekijk ook deze items