terug

Leica M Monochrom voor zwart-witfotografen

Leica M Monochrom
Ooit was het de standaard voor de straatfotograaf en fotojournalist: een Leica M en een zwart-witfilm. Zo hoorde het, niets geen kleur. Die tijden zijn wel veranderd. Met digitaal fotografeer je eigenlijk altijd in kleur, ook al zet je het naderhand om in zwart-wit. Maar voor de echte purist heeft Leica iets moois bedacht: de Leica M Monochrom. Zoals de naam al zegt is het een meetzoekercamera die uitsluitend monochrome foto’s maakt. Het echte zwart-wit werk. Wie wil kan in de camera van de raw bestanden ook JPEGs maken met sepia, koud of selenium toning.
In alles is de Leica M Monochrom een puristencamera. Het is niet een gewone Leica M9 zonder kleurfilter, maar er is een speciale 18 megapixelsensor ontwikkeld voor de camera. Omdat een kleurfilter ontbreekt, is de scherpte nog hoger dan bij de M9. Alle pixels dragen immers bij tot de scherpte, er hoeft niet gerekend te worden voor de kleurinformatie. Om de toonwaarden goed te beheersen heeft Leica M Monochrom een histogram dat werkt op basis van de raw informatie. Normaliter wordt een histogram gemaakt op basis van JPEG. In combinatie met een hoge-lichten- en schaduwwaarschuwing die instelbaar is, heeft de fotograaf zo een goede controle over de belichting. De gevoeligheid van de sensor loopt van ISO 320 tot ISO 10.000.
Uiterlijk is de Leica M Monochrom een klassieke meetzoeker, daar hoeft ook niets aan veranderd te worden. De camera is geheel zwart om, zo meldt het persbericht, zo onopvallend mogelijk te zijn. Slechts een inscriptie in de accessoireschoen verraadt het merk. Zelfs de befaamde rode stip ontbreekt. Een zacht lederen bekleding zorgt voor een goede handligging.
Leica bedient niet alleen met de camera de zwart-wit purist. Eigenaren van de Leica M Monochrom kunnen gebruik maken van een speciale afdrukservice in samenwerking met het vaklab Whitewall. Na registratie van de camera kun je afdrukken bestellen op hoogwaardig barietpapier.
Vanaf eind juli 2012 moet de Leica M Monochrom te koop zijn bij de geautoriseerde Leica dealers. De adviesprijs is € 6800,00 inclusief BTW. Je krijgt dan naast een licentie van Adobe Photoshop Lightroom 4 ook een volledige versie van Nik Silver Efex Pro 2, waarmee je allerlei films kunt simuleren.


Bekijk ook deze items