terug

Laten zien

We pakken in dit eerste nummer van het nieuwe jaar flink uit met de Zilveren Camera, de jaarlijkse prijzenregen voor Nederlandse fotojournalisten. Uiteraard laten we een groot aantal winnaars zien, hoewel we bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet weten wie de hoofdprijs in de wacht gaat slepen. Maar tegen de tijd dat u dit stukje leest, hebt u vast via een ander kanaal doorgekregen wie op 24 januari het beeldje van de Zilveren Camera in ontvangst heeft genomen.

Ik weet wel al wie de winnaar is van het Fotoverhaal van het Jaar, de nieuwe prijs die in de plaats is gekomen van de Fotojournalist van het Jaar. Dat ziet u verderop in het blad. Net als een portfolio van de winnaar van de Canon-prijs voor jong talent van wie me de naam nu ook al bekend is.

Een van de belangrijke nieuwsverhalen van eind vorig jaar is het ruimen van tienduizenden geiten wegens Q-koorts, en daaruit komt de keus voor de coverfoto voort. Het beeld maakt onderdeel uit van een aangrijpende serie die Marcel van den Bergh voor de Volkskrant maakte over de ruiming bij de geitenhouderij van boer Pool in Horssen, waar vier dagen voor kerstmis 215 drachtige geiten worden gedood.

In de serie zit ook een foto waarop we een aantal geiten dood op de stalvloer zien liggen. Dat moet de ministers Verburg van Landbouw en Knook van Volksgezondheid een doorn in het oog zijn geweest. Ze hadden juist een brief laten uitgaan naar het Genootschap van Hoofdredacteuren met het verzoek of de media terughoudend wilden berichten over bedrijven waar zou worden geruimd. Hoewel de ministers eigenlijk liever geen beeld zouden willen laten verschijnen van de massale geitenruiming waren ze bereid om op één dag bij één bedrijf één cameraploeg te laten kijken hoe dat gaat, het doden van geiten. “Buiten deze opnames kunnen de media het ruimen vanaf de openbare weg volgen,”schreven de ministers tot besluit van hun brief.

De ministers beriepen zich op verzoeken van geitenhouders die opzagen tegen opdringerige journalisten. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen, maar het komt de ministers natuurlijk erg goed uit als de schaal en de aard van de gebeurtenissen niet al te veel wordt uitgedragen. Gezagsdragers houden van rust. Net als veel burgers trouwens: in een poll op de Hyves-site van RTL Niews is te zien dat tweederde deel van enkele duizenden stemmers geen nabije foto’s van de geitendoding wil zien.

Oprecht nieuws is met regelmaat onaangenaam. Toch moet het met vasthoudendheid gebracht blijven worden. Gelukkig slaagde Marcel van den Bergh erin het vertrouwen van boer Pool in Horssen te winnen, waardoor hij alles kon vastleggen wat er gebeurde op de dag dat de Voedsel en Waren Autoriteit zijn werk kwam doen. Van den Bergh kon een reportage maken die verschillende aspecten toont. We zien de voorbereidingen, de dode dieren en het intense verdriet van de geitenhouder. En dan maakte de fotograaf ook nog een prachtig portret van een geit in de stal. Een individu in de bewegende massa. Een beeld dat bewijst dat schoonheid harder kan aankomen dan een gevreesd schokkend beeld.

Edie Peters

Hoofdredacteur P/f