terug

Kodak uit faillissementstraject

Professionele producten van Kodak uit heden en verleden - © Foto Bas de MeijerDe reorganisatie van Kodak, ooit een van de grootste bedrijven ter wereld, gaat voortvarend. Naar alle waarschijnlijkheid komt Kodak op 3 september uit de Chapter 11 status. Kodak vroeg begin 2012 de status aan, die vergelijkbaar is met surceance van betaling, omdat het bedrijf zijn financiële verplichtingen niet meer kon nakomen en een faillissement dreigde. Sindsdien heeft Kodak heel wat werk verricht om het bedrijf om te vormen. Een van de laatste hordes was de verkoop van de divisies Personal Imaging en Document Imaging, de eerste is de divisie waartoe de productie van films voor fotografie en film hoort.
Kodak heeft uiteindelijk die divisies uiteindelijk verkocht voor $650 miljoen aan het UK Kodak Pension Plan (KPP). Dit pensioenfonds was opmerkelijk genoeg de grootste schuldeisers van Kodak. Met de deal scheldt het KPP ook de openstaande schuld van $2,8 miljard kwijt. Omdat het pensioenfonds gelieerd is aan Kodak, het bestaat uit (oud-) werknemers van Kodak, lijkt het voortbestaan van de films en papieren van Kodak ook gered. In ieder geval voor de aankomende tijd. Het KPP heeft al aangegeven dat het niet van plan is nog meer films uit productie te nemen. Alle werknemers van de divisies worden door de nieuwe eigenaar overgenomen.
Door de verkoop van de divisies aan KPP kan Kodak eerder dan verwacht de rechtbank vragen het bedrijf weer uit de Chapter-11 status te halen. Met fotografie heeft de nieuwe Kodak niets meer van doen. Van leider op het gebied van fotografische film en papier is het nu een specialist voor commercieel drukwerk.


Bekijk ook deze items