terug

Kodak gaat filmdivisie verkopen


In een persbericht heeft Kodak een beetje verdekt aangegeven dat het bedrijf van plan is om de filmdivisie te verkopen. Kodak wil zich gaan omvormen tot een bedrijf dat zich primair bezighoudt met printen voor de commerciële, verpakkings- en functionele toepassingen en bedrijfsdiensten. Kodak blijft daarnaast actief met inkjet voor de consument, de entertainment industrie, commerciële films en speciale chemie. Wat het bedrijf met de patenten op het gebied van de digitale fotografie gaat doen, is nog niet besloten. De divisies Personalized Imaging en Document Imaging Businesses worden in de etalage gezet.
Dat laatste betekent dat Kodak de filmdivisie wil afstoten en eigelijk geheel afscheid lijkt te nemen van de fotografie. Onder Personilized Imaging valt namelijk naast de onderdelen die zich bezighouden met de fotokiosken (Retail Systems Solutions) en de diensten voor onder andere dierentuinen en attractieparken (Event Imaging Solutions) ook het onderdeel Paper & Output Systems (P&OS). Dat is het bedrijfsonderdeel dat de films en het papier voor de fotografie maakt. Dat onderdeel afstoten houdt in dat Kodak stopt met het maken van films en papier voor de fotografie. Die vallen namelijk zeer waarschijnlijk niet onder commerciële films. Het is een opmerkelijk besluit, temeer omdat Kodak eerder dit jaar heeft aangegeven door te gaan met investeringen in films en fotografisch papier. Kodak was al wel gestopt met het produceren van diafilms. Tot de filmdivisie verkocht is, blijft Kodak wel de films produceren. Ook de merknaam zal niet per se verdwijnen, de koper mag de films onder de naam Kodak verkopen.
De verkoop van de bedrijfsonderdelen is nodig om Kodak weer levensvatbaar te maken. Sinds begin van het jaar opereert Kodak onder het Chapter 11, vergelijkbaar met surséance van betaling, om een faillissement te voorkomen. Kodak hoopt de verkoop in de eerste helft van 2013 rond te hebben. Het wordt spannend of Kodak een koper weet te vinden.


Bekijk ook deze items