terug

Kijken en gluren

De leukste foto’s laten iets zien, maar stellen gelijktertijd vragen. Dat geldt ook voor de foto van Rob Hornstra op de cover van P/f.nummer 4. We zien een jonge vrouw met in het oog springende borsten en het gezicht verborgen achter rood haar, tegen een blauwe achtergrond. Natuurlijk leidt het lichaam enorm af, maar voor de goede kijker biedt het beeld een mooi contrast tussen rijkdom en armoede, verlangen en werkelijkheid. De foto maakt onderdeel uit van de expositie van Hornstra’s project 101 Billionaires die van half mei tot half juni is te zien tijdens het Epson Fotofestival Naarden. Deze P/f is voor een groot deel gewijd aan dit tweejaarlijkse fotofeest.

Op de cover: Russiche stripper © Rob Hornstra
Cover P/f 4-2009. Foto uit de expositie 101 Billionaires © Rob Hornstra

Het festival heeft geen overkoepelend thema, maar in de Grote Kerk hangt werk van paparazzi als Edwin Smulders en Joop van Tellingen, omgeven door series van documentaire fotografen die op hun eigen manier bezig zijn met voyeurisme en aangrenzende thema’s. Op basis van deze ene foto zou je kunnen verwachten dat Hornstra’s werk daar prima bij past. Maar de expositie 101 Billionaires hangt elders in Naarden. Hornstra is ook helemaal geen gluurder. Hij is een documentaire fotograaf die al jarenlang op een bijzondere manier het leven in de voormalige Sovjet-Unie vastlegt.

Het bijschrift is een verhaal op zich. We zijn in Yekaterinburg, Rusland, en de fotograaf vraagt aan de deelneemster van de wedstrijd Beste Vrouwelijke Stripper van de Oeral: “Kun je misschien even normaal gaan staan?” Maar ze zit met haar hoofd nog helemaal in haar broeierige act, waarin ze zich op het podium met verf besmeerd. Gadeslagen door wodka klokkend publiek strijden vijftien vrouwen om drie prijzen: een vakantie naar Turkije, een lcd-tv en een stereoset van een onbekend Chinees merk.

Edwin Smulders is een heel andere fotograaf, die vooral in Nederland werkt. Bij het interview dat Maurits Schmidt met hem had, treft u een visuele primeur gemaakt in 2003: prins Bernhard die zich in adamskostuum afspoelt onder de douche naast het zwembad van het vakantieverblijf van de koninklijke familie in Porto Ercole, Italië. Ook een foto om goed te bekijken. Want hoewel het een klassieke paparazzo-foto is, heeft dit beeld net als dat van Hornstra veel meer te tonen dan alleen een bloot lijf. Kijkt u zelf maar.

Hoofdredacteur Edie Peters
Hoofdredacteur Edie Peters

Intussen blijf ik met de redactie hard werken aan een nog betere P/f. De nieuwe rubriek Start is daarvan een voorbeeld. De komende maanden volgen meer vernieuwingen, door u hopelijk ervaren als verbeteringen. Wat blijft: veel aandacht voor technische ontwikkelingen, veel aandacht voor de inhoudelijke kant van de fotografie en veel inspiratie voor de fotograaf. Reacties zijn zeer welkom.

Edie Peters
hoofdredacteur P/f

Tags: Column

Bekijk ook deze items