terug

Kant en klaar portret met de Sony Alpha 57


Sony heeft de opvolger van de Alpha 55, de Sony Alpha 57, weer een aantal bijzondere eigenschappen gegeven. Voor de hand liggend is de halfdoorlatende spiegel, waarmee licht tegelijk naar de beeld- en de autofocussensor wordt gestuurd. Daardoor hoeft de spiegel niet meer omhoog geklapt te worden, zodat een hogere beeldsnelheid gehaald kan worden en een snelle autofocus met liveview mogelijk wordt. Tot zover weinig nieuws. Bijzonder is op zich wel dat de a57 nu maximaal 12 beelden per seconde haalt. Dat wil zeggen, in de zogenaamde telezoom Continuous Advance Priority AE. In het kort komt het er op neer dat de belichting dan vergrendeld is en de voorkeur wordt gegeven aan het maken van een foto, boven een goede scherpstelling. Ook dat is niets nieuws onder de zon. De crux is het woord telezoom, want dat betekent dat een uitsnede van 1,4 wordt gemaakt van de gehele beeldsensor. Oftewel, van de 16 miljoen pixels houd je er zo’n 8 miljoen over. Zonder de telezoom haalt de Sony a57 een nog altijd respectabele 10 beelden per seconde.
De telezoomstand maakt van een teleobjectief wel een hele forse tele, want de sensor is volledig APS-C formaat, dus geen fullframe. Naast de 1,4 telezoom kent de Sony Alpha 57 ook een 2x Clear Image Zoom. Dan heb je wel weer de volledige 16 miljoen pixels, omdat het beeld wordt omgerekend. By Pixel Super Resolution Technology noemt Sony dat. Het moet dezelfde kwaliteit opleveren als een niet geïnterpoleerd beeld. Dat gaan we uiteraard in de praktijk testen.
Auto Portrait Framing
Diezelfde techniek wordt ook toegepast bij Auto Portrait Framing. De naam zegt eigenlijk wat het doet. Op basis van gezichtsherkenning en de gulden snede maakt de a57 zelf een krappe uitsnede van een portret, zowel bij verticale als horizontale opname. De camera slaat daarbij twee foto’s op: de originele, niet aangesneden, foto en de aangesneden en geïnterpoleerde versie. Volgens Sony kun je dan de foto’s vergelijken en je eigen portretfotografie leren verbeteren. We zijn heel benieuwd wat dat gaat opleveren aan foto’s.
De sensor heeft een gevoeligheid van ISO 100-16000 en is uit te breiden tot ISO 25.600. Voor de scherpstelling wordt een 15-velds autofocussensor gebruikt met drie kruissensoren. Dat is allemaal prima voor een camera in deze klasse. Aardig is dat Sony schermt met een zoekerbeeld van 100%. Dat is fraai, maar omdat de a57 een elektronische zoeker heeft ook weer niet zo bijzonder.
Vanzelfsprekend kun je met de Sony a57 ook filmen, waarbij je gebruik kunt maken van de snelle autofocus. Dat is luxe. De video kan Full HD (50p, 50i, 25p of 25i) worden opgenomen in het AVCHD formaat. Tijdens het filmen heb je de volledige controle over de belichting.
Nog aardig te vermelden is dat de Sony Alpha 57 deels gemaakt is van recycled kunststof, dat is in deze tijd waarin duurzaamheid terecht wordt gepromoot een mooi geluid. Volgens Sony is 10% van het chassis gemaakt van recycled materiaal.
Vanaf begin april 2012 is de camera voor €850,00 inclusief 18-55mm.

Tags: Alpha Sony

Bekijk ook deze items