terug

Kadir van Lohuizen portretteert Marokkaans- Amsterdamse familie Rharib

Campagnebeeld-LRIIHet Amsterdam Museum organiseert van 17 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015 een tentoonstelling met nieuw werk van fotograaf Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling ‘Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis’ stelt de lotgevallen van de familie Rharib uit Amsterdam Oost centraal. Het familieportret begint in 1993, toen Van Lohuizen een jaar lang optrok met vader Ali, moeder Laila en hun vijf kinderen. Hij volgde hun dagelijks leven in Amsterdam en ging met ze mee op familiebezoek in Marokko. In 2013, 20 jaar na de eerste ontmoeting, zocht Van Lohuizen opnieuw contact met de familie en maakte een serie over het ze nu vergaat. 
Het is niet de eerste keer dat de familie Rharib in een tentoonstelling centraal staat. De eerste serie foto´s van Van Lohuizen over Ali, Laila en hun kinderen uit 1993 was in 1997 te zien in de tentoonstelling ‘Ik heb een tante in Marokko’, eveneens in het Amsterdam Museum. De nieuwe tentoonstelling geeft antwoord op de vraag hoe het de familie in de afgelopen 20 jaar vergaan is. Maar daarnaast wordt een groter verhaal verteld. Onder meer met door de familie zelf gemaakt historisch beeldmateriaal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van de gastarbeid in Amsterdam vanaf eind jaren zestig, gezien door de ogen van de familie Rharib.

De familie Rharib in 1993. Foto: Kadir van Lohuizen
De familie Rharib in 1993. Foto: Kadir van Lohuizen

1993

Ten tijde van ‘Ik heb een tante in Marokko’ was vader Ali Rharib net gepensioneerd nadat hij in de jaren zestig als gastarbeider bij Stork was begonnen. Moeder Laila werkte in het buurthuis, de drie jongste kinderen zaten op school in Amsterdam, en de andere twee kinderen van het gezin woonden weer in Marokko. Van Lohuizen ging met het gezin mee op vakantie en familiebezoek in Marokko. Hij zag een doorsnee familie die probeerde deel uit te maken van de Nederlandse samenleving, maar onverminderd ‘die Marokkanen’ bleven, terwijl ze in Marokko gezien werden als ‘die rare mensen uit Nederland’.

Hamza Rharib 2013, Foto: Kadir van Lohuizen
Hamza Rharib 2013, Foto: Kadir van Lohuizen

2013

Twintig jaar later bezocht Van Lohuizen de familie Rharib opnieuw en vroeg hij zich af wat er in de tussentijd is veranderd. Hebben ze hun plek gevonden in de Nederlandse samenleving of geven ze hun identiteit op een andere manier vorm? Daarnaast was Van Lohuizen benieuwd hoe de familie aankijkt tegen de verharding van de Nederlandse maatschappij en de opkomst van de PVV. Met deze vervolgtentoonstelling stelt Van Lohuizen essentiële vragen, die direct raken aan het Nederlandse integratiebeleid. Want wanneer ben je nu eigenlijk een Nederlander en word je als zodanig gezien?
De tentoonstelling gaat niet alleen over de veranderingen in het leven van een gezin en binnen de Nederlandse samenleving. Indirect laat het ook zien hoe de inmiddels gelauwerde fotograaf, na decennia omzwervingen en een keur aan maatschappelijke onderwerpen, zich heeft ontwikkeld. Van Lohuizen keerde in zekere zin terug naar Nederland en het begin van zijn carrière. De tentoonstelling laat zien welke stappen hij hierbij thematisch en stilistisch heeft gemaakt.
Tentoonstelling ‘Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis’ te zien vanaf 17 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015
Bron: Amsterdam Museum