terug

Joost van den Broek: Portret

Hij is van huis uit fotojournalist. Volkskrant-lezers komen zijn foto’s vrijwel dagelijks tegen. Doordat nieuws heel vaak over mensen gaat, zit in vrijwel iedere fotojournalist een portretfotograaf verscholen. En bij Joost van den Broek is dat een heel goede.
In dit boek zijn precies honderd van zijn portretten opgenomen. Sommige zijn precies zoals je van een fotojournalist verwacht. Zo zien we een foto van een tienermoeder die haar kind borstvoeding geeft, op haar bed in haar woning in de Dominicaanse republiek. Een portret vol informatie en met enige actie. Of een door de recessie getroffen paar, in een volle camper in Tent City in de VS. Sommige portretten zijn zoals we van fotojournalisten gewend zijn. Vlot, met snelle reportageapparatuur met een minimum aan regie tegen een neutrale achtergrond geschoten.
Maar de meeste foto’s in dit boek gaan veel verder dan we binnen het genre gewend zijn. We zien onthaaste, intieme fotografie, in stijl en techniek verwijzend naar het verleden, met gezichten die zich laten lezen als boeken.
Van den Broek heeft zowel onbekenden als bekenden voor de lens gehad. Bij die onbekenden bijvoorbeeld matrozen van het Russische zeilschip ‘Kruzenstern’, scholieren van school nummer 1 te Beslan en Nederlandse moslima’s. Bij de bekenden bijvoorbeeld Mensje van Keulen, Jan Peter Balkenende en Madeleine Albright. Bij de bekenden voel je minder afstand dan normaal en krijg je bovendien het idee dat je ze eens op een andere manier leert kennen.
Het is het soort werk dat we van goede volbloed portretfotografen gewend zijn. Ook al heeft De Volkskrant er in de loop van de jaren veel vierkante decimeters voor vrijgegeven, er moest een keer een boek komen. Het is heel passend een klassiek ogende, dikke pil geworden, maar uitgeverij d’jonge Hond zou zichzelf verloochenen als alles klassiek zou zijn. De foto’s zijn dan ook op mat papier gedrukt. Er zijn wat foto’s die daaronder lijden, maar bij vele oogt het geweldig. Ze zijn immers gemaakt voor op dof krantenpapier.
Tekst: Remco Campert
d’jonge Hond, 25×31 cm, 100 blz., gebonden
Nederlandstalig, ISBN 9789089102195
Dit boek bestellen via Bol.com