terug

Jong en nieuw

Coverfoto © Hellen van Meene
Coverfoto © Hellen van Meene

In St. Petersburg trof Hellen van Meene de prachtige jonge vrouw die op onze cover prijkt. En je vindt haar ook terug op de omslag van het nieuwe boek van Van Meene, waarover meer in het Portfolio vanaf pagina 35. Een van de mooie aspecten van dit portret is dat het meisje wat ouwelijk oogt. De haardos is van een weelderigheid die hoort bij de rijkdom zoals die voorkwam langs de kusten van de Noordzee en Baltische Zee in de 17de eeuw. En ze heeft een wijze blik. Je zou kunnen zeggen dat ze waarschijnlijk pas op haar 40ste of 50ste een beetje de leeftijd krijgt die past bij haar uitstraling.

Jong zijn ook de studenten die mee hebben gedaan aan de fotocompetities voor jong talentafgelopen zomer. De uitslagen vind je verderop in deze rubriek. En vanaf pagina 10 een verhaal over de nieuwe lichting studenten aan de Fotoacademie. Als losse bijlage bieden we een uitgebreide special over De Fotoprijs. Camerafabrikanten zijn uiteraard in de jeugd geïnteresseerd. Mensen die nog geen camera hebben,maar er misschien wel een willen kopen. De digitale ontwikkelingen van de afgelopen vijftien hebben veel overhoop gehaald en de concerns blijven ons overspoelen met nieuwe modellen en meer mogelijkheden. Tijd voor overdenkingen van Eduard de Kam en Jan van der Schans in het thema Cameratrends: wat is de grote lijn in de enorme stroom vernieuwingen die over de fotograaf heenkomt?

Intussen werd de uitgever van P/f – gedwongen door de economische ontwikkelingen – een lastige,doch verstandige beslissing te nemen. De voorheen losse bijlage Digitales zit nu als apart katern vast in P/f. Zo beperken we de kosten, maar blijven we de verdiepende informatie bieden die je van ons gewend bent. P/f bestaat al dik 25 jaar: volwassen, maar jeugdig genoeg om ons snel en behendig aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Jong is tof. Toch blijven wij eraan hechten om lijnen naar het verleden te leggen, uiteraard alleen als dat relevant is. Zoals je ook bij het langer kijken naar het portret op de cover een jong iemand ziet die je bijna als vanzelf aan vervlogen tijden doet denken. Oh ja, want zo heet dat boek van Hellen van Meene: Tout va disparaître (alles gaat verdwijnen). Klinkt misschien weemoedig,maar uiteindelijk gaat het om levenskracht. Uit oude dingen komen nieuwe voort.

Edie Peters
hoofdredacteur P/f