terug

Jonathan Torgovnik wint 2012 Discovery Award

De openingsweek van de 43e Rencontres d’Arles beleefde een hoogtepunt met de uitreiking van de Discovery Award in het Theatre Antique. Aan de Discovery Award is een bedrag verbonden van € 25.000. Het is een prijs voor fotografen die recent ontdekt zijn of ontdekt zouden moeten worden. Voor de prijs hebben vijf (hoofd)docenten van foto-opleidingen vijftien fotografen genomineerd die een expositie kregen op het festival. Hieruit hebben bezoekers van de Rencontres de winnaar gekozen, en dit jaar is dat Jonathan Torgovnik geworden met de serie Intended Consequences.
Intended Consequences is een serie portretten over vrouwen die tijdens de genocide in Rwanda zijn verkracht en de kinderen die zij als gevolg daarvan hebben gekregen. Voor de serie reisde Torgovnik gedurende drie jaar verschillende keren naar Rwanda voor interviews, onderzoek en om te fotograferen. “De moeders, waarvan er veel HIV en AIDS hebben opgelopen van de militiemannen die hen hebben verkracht, konden jarenlang niet praten over hun ervaringen, verstomd omdat ze zich schaamden voor de verkrachting en het kind dat ze hadden van een militieman die in veel gevallen ook verantwoordelijk was voor de dood van hun hele familie,” zegt Torgovnik. “Mijn grootste hoop is dat mensen, door het lezen van de verhalen en het bekijken van de beelden, geïnspireerd worden om actie te ondernemen zodat zulke gewelddadigheden nooit meer kunnen gebeuren en dat deze families een betere toekomst krijgen.”

Jonathan Torgovnik

Zelf gaf hij tijdens de prijsuitreiking meteen het goede voorbeeld door een deel van de prijs te doneren aan Foundation Rwanda, een instelling die zorgt voor onderwijs aan kinderen die geboren zijn als gevolg van de verkrachtingen. Op de vraag waar de moeders, die over het algemeen in grote armoede leven, het meest behoefte aan hadden, was dat de meest geuite wens: scholing voor hun kinderen, zodat zij een kans zouden krijgen op iets van een toekomst. Torgovnik is een van de medeoprichters van de Foundation.
Het Rencontres d’Arles 2012 loopt tot 23 september.
 www.torgovnik.com