terug

John Gossage: The Pond

Sinds Martin Parr en Gerry Badger ‘The photobook I en II’ hebben uitgebracht, is een curieus proces gaande. Deze twee boeken worden door verzamelaars als een aankoopgids gezien. De boeken die er in zijn beschreven, moeten worden gekocht. Dat zie je aan steeds hogere prijzen en lagere verkrijgbaarheid. ‘The Pond’ staat er ook in. Het origineel stamt uit 1985 en is vanwege het jubileum heruitgebracht.
Alles draait om een verwaarloosde poel. Een half vergeten plek, en dat straalt het aan alle kanten uit door een combinatie van zielige natuur, achtergelaten troep en onbestemde gebouwen die boven de bomen uitpieken. Juist daarom maakte Gossage er een groot fotoproject van. Hij deed het op exact het juiste moment.
Doordat landschapsfotografen zich heel lang op exceptionele landschappen hadden gericht, was een nieuwe stroming ontstaan: de New Topographers. Die fotografeerden juist de allergewoonste locaties, maar waren vooralsnog plekjes als deze vergeten.
De fotografie is goed toegerust om zaken die geen blik waardig lijken onder de aandacht te brengen. Meestal worden daar zware stijlmiddelen voor uit de kast gehaald om ons te interesseren. Van strakke composities tot nadrukkelijk kleurgebruik en lichtvoering.
Gossage legde een extra drempel door de bescheiden plek ook nog eens in een bescheiden stijl te fotograferen. Nog bescheidener dan we van andere New Topographers gewend zijn en bovendien voor die stroming een tikkeltje ongewoon. Hij toonde met zijn grote beeldformaat bij sommige foto’s veel onscherpte, terwijl zijn collega’s hun uiterste best deden alles van voor tot achter scherp te krijgen. We zijn er nu wel aan gewend.
In de begeleidende tekst beschrijft Gerry Badger een recent bezoek aan de poel. Die is nog niet opgeslokt door nieuwbouw en in essentie is het nog steeds een half vergeten restplek. Ze vertrekken er hals over kop, want een plaatselijke jeugdbende lijkt de poel te hebben gevonden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Heel passend.
Tekst: Tony Jurovics, Gerry Badger
Aperture, 31 x 29 cm, 108 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN 9781597111324