terug

Jeff Wall: Transit


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

Jeff Wall presenteert zijn foto’s als vele vierkante meters grote dia’s. Reden: zo lijken het geen foto’s meer. Door de maat doen ze aan schilderijen denken, door het oplichtende karakter aan bioscoopfilms. Dat is precies wat hij wil.
In de figuratieve schilderkunst speelt, net als in zijn foto’s, toeval nauwelijks een rol. In de cinema staat een beeld in dienst van een verhaal, en dat is wat een aanzienlijk deel van zijn foto’s ook suggereert.
Zijn formule blijkt te werken. Zijn foto’s komen vaak erg gewoon over, maar doordat hij op allerlei manieren laat merken dat niets onbedoeld en veel suggestief is, trekt het denkers bij de vleet.
Daarbij helpt het dat hijzelf een niet onbegenadigd analyticus is van zowel de wereld om ons heen als de manier waarop we die in de media te zien krijgen. Transit, de catalogus bij een tentoonstelling van zijn werk in Dresden, speelt daarop in.
Bij alle werken in dit boek wordt door een denker een analyse gegeven. Heel negatief gezien, lijkt dit boek daarmee op een kant-en-klaarmaaltijd. Je hoeft niet meer te koken – in dit geval je fantasie aan de loop te laten gaan – om een verhaal te vormen. Dat is al gedaan, en daarmee slinkt de kans dat je dat zelf doet.
Daar staat tegenover dat er niet van één, maar van een reeks commentatoren teksten geplaatst zijn. Je krijgt een waaier aan reacties op zijn werk te zien. Positief gezien, is dit boek daardoor een gebruiksaanwijzing voor het werk van Jeff Wall.
Je krijgt allerlei aanwijzingen hoe je het zou kunnen interpreteren. Het zijn er zoveel dat toch weer ruimte ontstaat voor eigen interpretatie.
Bestellen
Schirmer/Mosel, 28 x 31 cm, 136 blz., gebonden
Duits- en Engelstalig
ISBN 9783829604789