terug

JapanFoodDrinks

© Leo van der Kleij
© Leo van der Kleij

Van 6 september tot en met 17 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling JapanFoodDrinks. Deze tentoonstelling toont meer dan 450 kleur- en zwart-witfoto’s rond het thema ‘eten en drinken’ in Japan van fotograaf Leo van der Kleij. In deze bijzonder vormgegeven tentoonstelling wordt een belangrijk element uit de Japanse samenleving getoond: eten en drinken.
Eten speelt een aanzienlijke rol in Japan, elke stad en streek heeft haar eigen specialiteiten en een groot deel van het sociale leven speelt zich af aan tafel, thuis of in een restaurant. Fotograaf en beeldend kunstenaar Leo van der Kleij reisde tussen 1997 en 2011 twaalf keer naar Japan. Hij raakte bevriend met allerlei mensen uit de Japanse samenleving. Dit gaf hem de mogelijkheid om alledaagse situaties uit de Japanse eet- en drinkcultuur te kunnen fotograferen.
De expressieve fotografie van Van der Kleij kenmerkt zich door de directe, rauwe reportagestijl, met soms ongewone beelduitsnedes. De opmerkelijke stijl van fotograferen contrasteert met de alledaagse situaties op de foto’s. Deze geven een intieme en onverhulde blik op de Japanse samenleving, waarin het traditionele en het nieuwe Japan door eten en drinken samenkomen. De mensen op de foto lijken zich van de fotograaf weinig aan te trekken, het leven neemt zijn beloop en de fotograaf maakt er deel van uit. Hierdoor krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen.
De inrichting van de tentoonstellingsruimte is gebaseerd op verschillende Japanse eetgelegenheden. Dit zorgt ervoor dat de
bezoeker nog intenser de sfeer van de Japanse eetcultuur proeft. Schuif aan tafel en laat alle beelden op u inwerken van de ontbijttaferelen, winkelbezoek, koffiepauzes, de lunch, theeceremonies, het diner, borrels en zelfs het bruiloftsdiner.
Omdat al dit kijken naar eten en drinken hongerig kan maken, organiseert Japanmuseum SieboldHuis verschillende activiteiten en lezingen. Zoals een sakeproeverij of een sushiworkshop. Kijk voor het actuele programma op www.sieboldhuis.org
© Leo van der Kleij
© Leo van der Kleij

LK 11096033
© Leo van der Kleij

12 food
© Leo van der Kleij

20103915  LK  dk Mizumaki
© Leo van der Kleij

LK 03031320
© Leo van der Kleij

 
© Leo van der Kleij
© Leo van der Kleij