terug

Inzenden voor World Press Photo en Zilveren Camera

Zilveren Camera 2011 – Foto: © Joost van den Broek
Zoals gebruikelijk is in de eerste week van december de inschrijving geopend voor de Zilveren Camera en de World Press Photo. Beide wedstrijden zijn met name bedoeld voor de fotojournalist en documentaire fotograaf. Vanzelfsprekend richt de Zilveren Camera zich op de Nederlandse, of in Nederland werkzame, fotograaf. De World Press Photo is nog altijd ’s werelds meest belangrijke fotowedstrijd voor fotojournalistiek.
Dit jaar heeft de Zilveren Camera een nieuwe systeem om de foto’s online te zetten. Het moet het juryproces verbeteren. Voor de rest is er niets wezenlijks veranderd ten opzichte van vorig jaar. Inzenden voor de Zilveren Camera kan tot 31 december 2012 om 23:59. Op 9 januari worden de genomineerde foto’s op de website getoond, waarna op 20 januari 2013 de winnaar belend gemaakt zal worden in Den Haag tijdens een feestelijke bijeenkomst. In tegenstelling tot voorgaande jaren gaat de organisatie nu toegangskaarten a € 12,50 verkopen, om de kosten te kunnen blijven dragen. Of de Nationale Portretprijs, een prijs waarvoor een jury een aantal genomineerden zelf selecteert, dit jaar wordt uitgereikt is onzeker. Omdat het Nationaal Historisch Museum, een belangrijke partner voor de prijs, niet doorgaat, moet er naar een andere samenwerking worden gezocht.
Winnaar van de World Press Photo 2012, Samual Aranda, bij zijn foto op de tentoonstelling van World Press Photo 2012 in de Oudekerk in Amsterdam. – © Foto: Bas de Meijer

Voor de World Press Photo is de inschrijving wat langer geopend, inzenden kan namelijk tot en met 17 januari 2013 23:59. Onder voorzitterschap van Gary Knight bepaalt de jury vervolgens tussen 2 en 14 februari 2013 wie de winnaars zijn. Deze worden op 15 februari 2013 bekend gemaakt en op 27 april 2013 worden de prijzen uitgereikt als slotstuk van de tweedaagse World Press Photo Award Days. Naast de traditionele fotowedstrijd is er ook dit jaar weer een multimediawedstrijd. Inzenden hiervoor kan tot 10 januari 2013 23:59, waarna op 1 februari 2013 de winnaar bekend wordt gemaakt.


Bekijk ook deze items