terug

Ananda van der Pluijm: “bijzonder dat zo’n persoonlijke serie wint bij World Press Photo”

Martin - © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
Martin – © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
De enige Nederlandse winnaar bij de World Press Photo dit jaar is Ananda van der Pluijm (1980). Met de serie Martin won ze de derde prijs in de categorie People Observed Portraits Stories, een van de nieuwe categorieën bij de World Press Photo. Geen slechte prestatie voor iemand die eigenlijk net begonnen is met haar carrière. Enigszins beduusd van alle aandacht staat ze ons te woord.
Gefeliciteerd met je prijs.
Dank je.
Waar gaat de serie over?
Met de serie ben ik twee jaar geleden begonnen. Het gaat over mijn halfbroertje Martin die tien jaar geleden weer bij mijn moeder is komen wonen. Ik ben hem gaan volgen om contact met hem te maken en hem weer te leren kennen. Dus ik ben weer meerdere malen thuis gaan logeren om te kijken hoe zijn leven eigenlijk weer vormgeeft.
Je hebt in die jaren dat hij niet bij je moeder woonde geen contact meer met hem gehad?
Nee.
Hoe was het dan om hem weer te zien en te fotograferen?
Iemand verandert natuurlijk enorm in tien jaar tijd. De camera was voor mij ook echt een middel om weer met hem te communiceren. Het maakte het weer makkelijker om weer dichter tot elkaar te komen.
Er wordt vaak gezegd dat de camera als een schild kan dienen, maar bij jou is dat juist niet het schild, maar een opening.
Inderdaad, het is een middel om juist contact te maken.
Martin - © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
Martin – © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
Dat contact maken was voor Van der Pluijm ook de reden om te gaan fotograferen. Ze studeerde in 2006 af bij de opleiding Fotografiewetenschappen en Culturele Studies aan de UvA en de Universiteit Leiden. Vijf jaar geleden werd ze ziek en was slecht mobiel. Ze pakte de camera op om contact te maken met haar omgeving.
Je bent heel persoonlijk gaan fotograferen?
Ja, ik ging juist mijn omgeving fotograferen. In andere projecten fotografeerde ik waarvan ik iets van mezelf herken. Het gaat altijd over verbondenheid met je omgeving en gebrek aan contact. Dat is een beetje de rode draad waarom ik ben gaan doen wat ik doe.
Daar ga je ook mee door?
Zo kijk ik en dat kan ik overal op toepassen.
Het verklaart ook waarom je juist je broer gaat fotograferen. Hoe vond hij het dat je hem ging volgen?
Hij vond het heel goed dat ik hem ging volgen. In het begin was het wel wennen, maar hij vond het wel gelijk goed dat ik hem zou fotograferen. Aanvankelijk heb ik het heel breed aangepakt. Ik ben meegegaan naar sollicatiegesprekken, naar de voetbaltraining, zijn eerste werkdag, ik was eigenlijk overal bij. Uiteindelijk is het uitgekristalliseerd tot hele heldere portretten.
Weet je broer al dat je gewonnen hebt?
Nee, hij is aan het werk nu. Ik moet hem nog bellen.
Hoe gaat hij reageren denk je?
Ik ben heel benieuwd. Ik denk dat hij ontzettend trots is, ook op zichzelf. Hij zal het wel leuk vinden. Maar ik weet niet of hij realiseert hoeveel landen hij nu overgaat. Hij zal wel even schrikken.
Hij wist ook niet dat je de serie had ingezonden?
Nee, dat wist hij niet. Het is een van de twee series waarmee ik ben afgestudeerd. Dit is eigenlijk de eerste keer dat het verhaal zo naar buiten komt.
Martin - © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
Martin – © Foto: Ananda van der Pluijm, Nederland
Je bent dus pas afgestudeerd. Welke opleiding heb je gedaan?
Met kerst ben ik aan de Fotoacademie Amsterdam afgestudeerd.
Dan heb je wel een goede start.
Dat is een hele heftige start. Het gaat ook heel snel en is ook nog onwerkelijk. Maar het is fantastisch.
Je had in ieder geval genoeg zelfvertrouwen dat je dacht een kans te maken?
Ik had niet het idee dat deze serie zou winnen. Maar het is altijd goed voor de ervaring en ik vind het belangrijk om mijn werk voor te leggen aan veel verschillende mensen. Zeker bij World Press Photo, daar heb je een internationale jury. Ik ben heel erg benieuwd naar de meningen. Zeker omdat het klein en persoonlijk is vind ik het heel bijzonder dat het ook gewaardeerd wordt.
Maar als je niet gewonnen had, had je de mening niet geweten.
Dat klopt, maar je moet toch ergens een voet tussen de deur te krijgen. Zodat mensen het zien. Voor de reflectie is het erg belangrijk. Ook voor je eigen werk en hoe je je verhoudt tot anderen en de relevantie van je werk. Maar het voelt wel een beetje als een lot uit de loterij wat dat betreft.
Zo’n prijs is een mooie boost voor je carrière waarschijnlijk.
Ik hoop het.
Maar eerst even genieten van de prijs.
Ja, ik ga nu even rustig zitten. Ik ben benieuwd wat er straks allemaal gaat gebeuren. Het is nu nog vooral ongeloof. Maar het voelt een beetje als stilte voor de storm. Ik laat het maar gebeuren.
Bekijk in onderstaande galerie de serie waarmee Van der Pluijm gewonnen heeft. In Pf nummer 2 staat een uitgebreider interview met Ananda van der Pluijm.


Bekijk ook deze items