terug

Intendant Annelies Kuiper legt uit

Annelies Kuiper is nu ruim een jaar aan het werk als intendant documentaire fotografie bij het Fonds BKVB. Voor de zomer kreeg ze een lading kritiek: te weinig zichtbaar, niet open genoeg. Tijd voor repliek.

Annelies Kuiper © Inge van Iersel

Een jaar geleden is Annelies Kuiper als intendant aangesteld om de documentaire fotografie een nieuwe impuls te geven. Doel van deze impuls is het ondersteunen van vernieuwing en experiment, het vergroten van de bekendheid van de Nederlandse documentaire fotografie in binnen- en buitenland, het stimuleren van documentaire opdrachten en het bevorderen van (kunst)onderwijs en onderzoek op dit gebied.

Kritiek

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en kennen we de website Dutch Doc, portaal voor de documentaire fotografie, was er de uitreiking van de Dutch Doc Awards in Utrecht, en is het documentaire project ‘Crisis!’ in gang gezet. En klonk er – uit de monden van Ton Broekhuis (directeur van Fotomanifestatie Noorderlicht) en Marc Prüst (zelfstandig fotoconsultant) – enige kritiek.
Pim Milo zocht Kuiper voor P/f nummer 7 op voor commentaar. Kuiper: “Het enige wat ik kan doen, is proberen mensen bij elkaar te brengen en openingen te maken, te zorgen dat er plannen kunnen worden uitgevoerd die mensen graag willen doen ter meerdere eer en glorie van de documentaire fotografie.”