terug

Insturen voor Photo Academy Award

De Photo Academy Award 2010 is de belangrijkste wedstrijd voor aanstormend fotografisch talent in Nederland en België. Dit jaar met, naast de overall winnaar, maar liefst 13 categorieën en prijzen met een totaalwaarde van meer dan 30.000 euro.

De Award ontstond in 2003 als een competitie voor de beste foto’s van de eindexamenstudenten van de Fotoacademie. In 2004 werd de wedstrijd uitgebreid naar alle Nederlandse opleidingen fotografie op HBO-niveau en sinds 2007 kunnen ook de Vlaamse studenten deelnemen.

In 2004 waren er 5 categorieën, in 2005 werden dat er 6 en sindsdien is het aantal categorieën geleidelijk uitgebreid tot de huidige 13 categorieën, een publieksprijs en een derde, tweede en eerste prijs overall. De Photo Academy Award is de fotowedstrijd die open staat voor alle laatstejaars- en vorig jaar afgestudeerde studenten van fotografie-opleidingen op hbo-niveau in Nederland en Vlaanderen.

De kracht van de wedstrijd is dat de winnaars van de diverse categorieën meteen een start maken in hun carrière want de prijzen bestaan uit opdrachten van reclamebureaus, plaatsingen en opdrachten van kranten en tijdschriften en exposities in galeries en fotomusea. Wat te denken van Roorda Reclamebureau, ELLE, FRAME magazine, Galerie De Melkweg, Volkskrant Magazine, dagblad De Morgen, PhotoQ, uitgeverij d’jonge Hond en reclamebureau Duval Guillaume om een deel van de prijzen te noemen. En de overall winnaar van de Photo Academy Award 2010 krijgt ook nog eens een bedrag van 5000 euro.

Nieuw dit jaar zijn de categorieën ‘het fotoboek’ met als prijs de officiële uitgave van een fotoboek en ‘de multimedia presentatie’. Van alle genomineerde foto’s worden topkwaliteit prints vervaardigd welke professioneel gepresenteerd worden en welke als expositie te zien zullen zijn in Amsterdam, Antwerpen, Den Haag, Groningen en Rotterdam. De prijsuitreiking is donderdag 9 september in het FotoMuseum in Den Haag waar de openingsexpositie te zien is van 28 augustus t/m 26 september.

In de afgelopen jaren is de Award gewonnen door talenten als: Rob Hornstra, Ivo van der Bent, Sofie Knijff, Marrigje de Maar, Sofie van Dam, Robin de Puy…kortom een award die echt talent een podium biedt. De Photo Academy Award is een initiatief van de Fotoacademie.

Uiterste inleverdatum is vrijdag 25 juni.

www.photoacademyaward.com.