terug

Inspiratie op de Dag van de Fotografie

Drie jaar geleden begonnen als een cadeautje van het jubilerende fotobureau Hollandse Hoogte, is de Dag van de Fotografie langzaamaan een traditie aan het worden. De organisatie is nu overgenomen door de Fotografenfederatie, waardoor de opzet ook iets veranderde. Maar net zoals de voorgaande jaren was er meer dan genoeg inspiratie op te doen.
De aftrap van de Dag van de Fotografie was gelijk al goed. Ahmet Polat, over wie in Pf 7/2012 een artikel staat, vertelde open en uitgebreid over zijn carrière. Het is schakeling tussen documentair werk en modefotografie voor Vogue Turkije. Het lijken twee onverenigbare werelden, maar het wringt nooit bij Polat. In beide vormen wil hij de kijker meer over Turkije leren en slaagt daarin. Voor de studenten in de zaal had Polat ook een wijze les: leer in jezelf te geloven en ga daarmee aan de slag. Voor Polat waren de eerste jaren in Turkije bijzonder waardevol. Hij was daar alleen maar bezig met beeld, niet met publicaties, geld verdienen etcetera. Enkel en alleen kijken hoe hij het verhaal kon vertellen in beeld. Hij raadt iedereen aan om drie maanden naar het buitenland te gaan.
Ondertussen waren in de andere zalen van Pakhuis de Zwijger andere sprekers aan het woord. En zo ging het eigenlijk de hele dag. Overal kon je wel ergens naar luisteren. Met opvallend veel multimedia dit jaar. Wie nu nog steeds denkt dat fotografie en multimedia twee totaal verschillende dingen zijn, loopt achter. Traditioneel is er op de Dag van de Fotografie ook veel aandacht voor documentaire en journalistieke fotografie, in de brede zin des woords. Het is het klassieke terrein van Hollandse Hoogte, die nu alleen zijdelings bij de organisatie betrokken is geweest. Een duidelijk verschil met voorgaande jaren is dat er meer te doen was over het ondernemen als fotograaf. Dat heeft alles met de Fotografenfederatie die dat onderwerp nadrukkelijker bij fotografen op de agenda wil hebben. Het is belangrijk voor de toekomst. Het werd ook duidelijk opgepakt, want de lezingen over het ondernemen waren druk bezocht.
Er is nog een groot verschil met de vorige edities. Want naast de lezingen waren er weinig nevenactiviteiten. De boekenmarkt ontbrak niet en er was ook een infomarkt, waar opvallend genoeg alleen het GKf als beroepsvereniging aanwezig was. Maar geen diepgaande workshops en geen fotostudio bijvoorbeeld. Daardoor was het ook wat stiller en leek het veel rustiger dan voorgaande edities, kijken naar hoe andere fotografen werken geeft wat meer rumoer. Deels was het ook zo, maar omdat er letterlijk meer vrije ruimte was werd dat gevoel versterkt. Het had wel als voordeel dat je wat makkelijker een praatje met een van de collega’s kon aanknopen. Dat gebeurde ook volop. Altijd zag je wel een paar groepjes mensen ergens praten. Het is een belangrijk onderdeel van de Dag van de Fotografie: elkaar ontmoeten en inspireren.
De bezoekers hadden hoe dan ook een goed verzorgde dag. Met als uitsmijter van het dagprogramma Sander Veeneman. Hij bewees weer niet alleen een goede fotograaf, maar ook een uitstekende verteller te zijn. Vol bevlogenheid praatte hij over het werk dat hij maakte en het gebruik van fotografie voor armoedebestrijding. Het komt echt uit de grond van zijn hart. Als je iets wil veranderen, dan moet je dat doen. Niet wachten, maar nu! Dat is zijn motto. Uiteindelijk komt Veeneman ook nog met een primeur. Hij wil een speelfilm gaan maken die losjes is gebaseerd op zijn eigen leven als fotograaf die zich inzet voor een betere wereld. Het project moet via crowdfunding gefinancierd gaan worden en daarom gaat hij 1994 foto’s verkopen die hij maakte van zijn held Nelson Mandela. Het is na afloop dringen om een foto te kunnen kopen. Inspiratie doet goed, dat blijkt. Joost van den Broek mag ‘s avonds de dag afsluiten met de presentatie van zijn nieuwe boek.
De derde editie mag misschien wel de rustigste zijn, het bewijst wel dat er een grote behoefte is aan een Dag van de Fotografie. Met een afwisselend programma en goede sprekers was er ook dit jaar weer meer dan genoeg inspiratie en informatie te halen. En anders is het toch ook altijd weer gezellig om met collega’s te praten en anderen te ontmoeten. Het smaakt nog altijd naar meer. Dus laten we de traditie voortzetten en de laatste vrijdag van september officieel omdopen tot Dag van de Fotografie.


Bekijk ook dit item