terug

Inschrijving Zilveren Camera 1 december geopend

Schermafbeelding 2014-11-24 om 09.40.01
Vanaf 1 december a.s. kunnen alle Nederlandse fotografen hun werk weer insturen voor de Zilveren Camera. Op zondag 25 januari maakt presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum Den Haag bekend wie de beste nieuwsfoto’s en reportages van 2014 maakten. De tentoonstelling met alle genomineerde foto’s is na de prijsuitreiking tot en met 8 maart te zien. De prijs wordt voor de 62e keer uitgereikt, met Canon als hoofdsponsor.
De belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland werd vorig jaar uit ruim 10.000 inzendingen gewonnen door Ilvy Njiokiktjien met haar foto van het laatste eerbetoon aan Nelson Mandela. Het bestuur van de Zilveren Camera roept ook dit jaar zowel ervaren fotojournalisten als beginners op om hun beste werk in te zenden, zodat de jury ook deze editie een afgewogen oordeel kan vellen over de stand van zaken in het vak. Inzenden staat open voor alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten.
Zilveren Camera 2014
Wat wordt de beste nieuwsfoto van 2014? Het was weer een bewogen jaar: zo vierden we in Nederland de eerste Koningsdag en was Den Haag even het centrum van de wereld, tijdens de internationale topconferentie de Nuclear Security Summit. In Sotsjji openden de 22ste Olympische Winterspelen; ISIS riep het kalifaat uit en startte een bloederige opmars. Ook vlucht MH17 van Malaysa Airlines, die via Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog en neerstortte in de Oekraïne, staat op ons collectieve netvlies gebrand. Is de winnende foto in het buitenland gemaakt of komt de beste nieuwsfoto uit eigen land? Tijdens de uitreiking op zondag 25 januari weten we het: dan wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Camera 2014 wint. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro.
Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek
De prijs voor vernieuwende fotojournalistiek beloont het beste fotoproject dat in 2014 is voltooid. De winnaar van deze prestigieuze prijs is een pionier, een vernieuwer die de fotojournalistiek vooruit brengt, passend bij de technische mogelijkheden van deze tijd. De jury is op zoek naar een project waarbij het multimediale deel (internet, geluid, video) de essentie vormt, eventueel ondersteund door traditionele media als boeken, tentoonstellingen of publicaties in kranten en tijdschriften. Uit de inzendingen worden drie werken genomineerd; de winnaar krijgt een bedrag van 2.500 euro.
Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Voor deze prijs kan niet worden ingezonden; een deskundige jury draagt vijf nominaties aan. De prijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Het bestuur van de Zilveren Camera geeft met deze prijs, in samenwerking met Fotomuseum Den Haag en Pels Rijcken Droogleever Fortuijn, een belangrijke stimulans aan de Nederlandse portretfotografie.
Inzenden
Fotografen kunnen vanaf 1 december a.s. tot en met 31 december 2014 middernacht hun werk inzenden om mee te dingen naar de Zilveren Camera en de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek. De nominaties worden op woensdag 21 januari 2015 bekendgemaakt op de website van de Zilveren Camera. Meer informatie over inzenden en algemene voorwaarden zijn te vinden op de website van de Zilveren Camera.