terug

‘In opdracht’

Wim Vroom bekijkt het eerste exemplaar van het boek 'In opdracht' dat hem zojuist is overhandigd op het dakterras van het Amrath Hotel, het voormalige Scheepvaarthuis, in Amsterdam.

Uitgeverij Bas Lubberhuizen heeft in samenwerking met het Genootschap Amstelodamum een boek uitgebracht waarin een overzicht wordt gegeven van de documentaire fotografie vanaf 1970 tot 1995, zoals gemaakt in opdracht voor het Stadsarchief Amsterdam en de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum.
De verbindende persoon bij die opdrachten was Wim Vroom, die dan ook als eerste een exemplaar uitgereikt kreeg, mede naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag en zijn afscheid als secretaris van het desbetreffende genootschap.
Dit boek maakt heel mooi de belangrijke rol duidelijk die Wim Vroom voor de Nederlandse fotografie heeft gespeeld. Alle foto’s zijn in of rond Amsterdam gemaakt, wat bij de Rijksmuseum-opdrachten natuurlijk een beperking betekende voor de mogelijke keuze van de foto’s. Het boek laat het begin, in 1971, zien van de documentairefotografie waarin Amsterdam nog een beetje een door de oorlog beschadigd dorp is: veel kapotte gebouwen en oude mensen die, ondanks de soms deprimerende omgeving en hun armoede, daar niet altijd last van lijken te hebben.
Maar ook kun je de ontwikkeling binnen deze vorm van fotografie zien, waarbij de eerste foto’s in zwart-wit zijn gemaakt en veel straattaferelen laten zien, terwijl de laatste opdrachten in kleur zijn gefotografeerd en heel andere onderwerpen tonen, tot en met in scène gezette foto’s. En natuurlijk is Amsterdam inmiddels veranderd in een moderne stad; de puinhopen zijn geruimd, het rijke leven is begonnen. En op welke manier nu de verandering in fotografische stijl samenhangt met die verandering in de stad, is iets waar je met dit boekje in de hand lekker over kunt nadenken.

In opdracht
Amsterdam in foto’s
Foto’s: Wim Vroom
Tekst: Jet Baruch en Boudewijn Bakker
Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 18 x 15 cm, 112 blz., gebonden,
ISBN 978 90 5937 257 3, ¤ 17,50