terug

Ilvy Njiokiktjien maakt een doorsnede van Nederland

002 VINESH KALLOE FINAL 003
Ilvy Njiokiktjien werd vorig jaar door Stichting Fotoweek benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands, met de opdracht om een fotoserie rond het thema ‘Kijk! Mijn familie’ te maken. De opdracht rolde uit tot een fotoserie van 100 Nederlandse verjaardagen, die nu gebundeld zijn in een boek: ‘Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen’. Morgen overhandigt de fotograaf iedere jarige die meewerkte aan het boek een exemplaar tijdens de officiële lancering. 
“Een verjaardag is het moment dat je heel je familie ziet en gezellig knus bij elkaar zit”, vertelt Njiokiktjien over de keuze voor het onderwerp. De bedoeling was om tien verjaardagen in beeld te brengen, het zijn er honderd geworden. Een uitgelezen kans om eens binnen te kijken bij het Nederlandse volk. “Ik had een smoes om bij honderden mensen achter de voordeur te kijken, die kans krijg je normaal gesproken niet. Het project vormt uiteindelijk een doorsnede van Nederland.”
015 LARA DOORNBOSCH FINAL 001
Het project voerde haar door stad en land, van Friesland tot Limburg. Ze maakte foto’s in een tempel, waar een vrouw werd besprenkeld met melk en bloemen. “Daar kwam ik terecht via RTL Late Night. Ik deed een oproep en na de show kreeg ik een telefoontje van een man, zijn moeder zou haar verjaardag vieren in een tempel.”
Een meest waardevolle foto bevat de serie voor Njiokiktjien niet. “Ik schat ze in zijn geheel op waarde, één foto uit de serie is niet speciaal, het is het geheel dat ze verbindt en het herkenbaar maakt.”
Het boek bevat verjaardagen van Nederlanders, van de leeftijd één tot en met honderd. Ze heeft nog even getwijfeld om door te gaan tot de oudste Nederlander, maar dat bleek in de praktijk wat lastig. “Ik heb geen idee of er Nederlanders zijn met een leeftijd van bijvoorbeeld 107.”
004 AMPHARO SHER 001
Een verjaardag gaat gepaard met emoties, een lach en een traan. “Ik was op de verjaardag van een man van 43, die ernstig ziek was. Hij wist dat het zijn laatste verjaardag zou zijn, dat was erg emotioneel”, vertelt ze. “Hoe hoger de leeftijd, hoe emotioneler het werd. Het is mooi om mensen van 90 jaar omringt door familie te zien. Het is heel bijzonder om te zien hoe lief ze met elkaar omgaan.”
Bezwaard voelde ze zich nooit. “Ik werd door de mensen zelf uitgenodigd en ze vonden het leuk dat ik bij ze langs kwam. Ze moesten altijd eventjes wennen, maar aangezien ik eerder kwam dan de eerste gast en als laatste weer weg ging, vonden ze het al snel niet meer raar.
Cadeautjes bracht ze niet mee. “Dat bracht soms wel wat verontwaardiging bij de kinderen. Maar ik ben bij 140 mensen geweest, dat zou een hoop tijd en geld hebben gekost.”
022 TOYKE VAN DUUREN FINAL 001
Zoveel verjaardagen, zoveel mensen, zoveel verhalen. “Het verhaal dat me het meeste bij is gebleven is dat van een man van 84, Roelof Akkerman. Voor het fotograferen heb ik hem kort geïnterviewd. Hij vroeg me of ik ooit had gehoord van ‘Akkermannetjes’ en was verontwaardigd dat ik geen idee had wat hij bedoelde. Het bleken klompen te zijn, de man was altijd boer geweest en klompenmaker. Vroeger liep blijkbaar iedereen op zijn klompen. Door dit project hoorde ik levensverhalen, ik kreeg een stuk geschiedenis mee. Er is veel veranderd in de wereld, de beste man vond het echt raar dat ik zijn klompen niet kende. Maar hij weet dan weer niet wat All-stars en Nikes zijn.”
Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen ligt vanaf 20 november in de winkel. Op zaterdag 22 november zal Njiokiktjien het boek tijdens de lancering overhandigen aan een van de jarigen in het Nederlands Fotomuseum. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel. De expositie ‘Nederland in 100 verjaardagen’ is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te zien tot 11 januari.
054 WILLEM VAN HOOFT FINAL 001