terug

Ilvy Njiokiktjien Fotograaf des Vaderlands

Ilvy Njiokiktjien aan het werk tijdens het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika - © Foto: Gerrit de Heus
Ilvy Njiokiktjien aan het werk tijdens het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika – © Foto: Gerrit de Heus
Er was al een dichter, nu is er ook een Fotograaf des Vaderlands. De eerste fotograaf die de titel mag dragen is Ilvy Njiokiktjien (1984), dat heeft Stichting Fotoweek bekend gemaakt. Ze wordt een jaar lang het gezicht van de Nederlandse fotografie en zal als ambassadeur optreden. De stichting heeft de jonge Njiokiktjien gekozen als Fotograaf des Vaderlands omdat ze een fotograaf is “die op een eigentijdse wijze succesvol invulling geeft aan het vak”.
De carrière van Njiokiktjien is indrukwekkend. Zij heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, zowel nationaal als internationaal. Een grote doorbraak is haar serie ‘Afrikaner Blood’, die ze samen met journaliste Elles van Gelder maakte. Met die serie won ze onder andere bij de World Press Photo de eerste prijs in de Multimedia Contest, de Zilveren Camera en de Photo Of The Year international. In 2012 is Njiokiktjien tot beste vrouwelijke fotojournalist bekroond bij de Canon AFJ.
Voor de Nationale Fotoweek, dat van 20 tot en met 29 september wordt gehouden, maakt de Fotograaf des Vaderlands een serie met het thema Kijk! Mijn Familie. Daarvoor gaat ze verjaardagsfeestjes fotograferen. Het resultaat zal te zien zijn tijdens de Fotoweek. In diezelfde periode zal Njiokiktjien een dag Nederlandse families portretteren in een pop-up studio. Waar dat gaat gebeuren is nog niet bekend.


Bekijk ook deze items