terug

Ilford, innovatie en contact met de markt

Ilford, de zwitserse fabrikant van inkjet papier ziet twee belangrijke zaken in de ontwikkeling van het bedrijf: innovatie, nieuwe producten dus, en het contact met de markt, in het geval van Ilford zijn dat de fotografen zelf. Zo zijn de tentoonstellingen van Rankin en Suau die in de Leica Galerie in hal 1 van de Photokina te zien zijn op Ilford materiaal geprint. Ook is Ilford papier op de Canon stand te zien, waar het gebruikt wordt in combinatie met de nieuwe Canon grootformaat printers. Ook andere fotografische initiatieven worden door Ilford ondersteund. Daarnaast is de website uitgebreid met heel veel informatie rond inkjet: van printen via laten zien tot bewaren. Uiteraard zijn er ICC-profielen te vinden en is direct contact mogelijk met de technische helpdesk.
Het assortiment reikt nu van professional tot consument, met Galerie prestige en Galerie Premium. Onderzoek onder de gebruikers leert dat die de kwaliteit van het product belangrijker vinden dan de prijs. Ilford doet eigen onderzoek naar de houdbaarheid, waarbij licht, ozon, warmte en vocht als bedreigingen worden gemeten. Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat een groep fotografen de print ook ziet als de zekerste manier om de foto’s te bewaren.
Er is net officieel een TIPA award uitgereikt aan het Ilford Prestige materiaal, maar er zijn al weer nieuwe materialen. Zo is er het Gold Mono Silk, speciaal voor zwartwit afdrukken, met een Dmax van 2.9, en waar Salgado afbeeldingen voor de verpakking ter beschikking heeft gesteld. Daarnaast zijn er Gold Cotton smooth en textured, 330 grams, en een dubbelzijdig Fine-art bright white, waar zoals de naam al doet vermoeden, inderdaad optische witmakers in gebruikt worden.


Bekijk ook deze items