terug

Hoge ISO-waarden Nikon D3S

We houden van grote getallen. Smijten we niet met hoge pixelaantallen, dan wel met een hoge ISO-waarde. De Nikon D3 had al hoge gevoeligheden, met de D3S gooit Nikon er nog een flinke schep bovenop.nikond3s

Standaard loopt de gevoeligheid namelijk van ISO 200 tot ISO 12.800, en dat is uit te breiden tot het absurde equivalent van ISO 102.400. Bij de persbijeenkomst haastte Nikon zich ook om te zeggen dat de laatste waarde geen officiële ISO-waarde is. Maar volgens de norm bestaat ISO 12.800 eigenlijk ook al niet meer. Het is bijna niet meer uit te spreken ook. Tijd voor een nieuwe schaal?

Het zijn duizelingwekkende getallen en het lijkt erop dat de megapixelrace wordt ingewisseld voor de ISO-race. Zulke hoge waarden lijken zinloos, maar ze kunnen voor een bepaalde groep fotografen zeker zinvol zijn. Als je Formule 1 races fotografeert bijvoorbeeld. Die worden in het Verre Oosten steeds vaker ’s nachts gereden, zodat de Westerse kijker op een voor hem normaal tijdstip kan kijken. Met de hoge snelheden van de racewagens heb je korte sluitertijden nodig en dan komt een hoge gevoeligheid wel van pas als er weinig licht is. Zo zijn er wel meer situaties te bedenken. Topkwaliteit voor mooie grote museumprints hoef je bij de hoogste waarden niet direct te verwachten. De Nikon D3S is bedoeld voor de fotojournalist, de natuur- en sportfotograaf. De foto überhaupt kunnen maken is belangrijker dan een foto met de ultieme detaillering. Voor die laatste groep heeft Nikon nog altijd de D3X.

Het siert Nikon dan ook bijzonder dat ze het aantal pixels op de camera gelijk heeft gehouden. Gewoon 12 miljoen, dat is meer dan genoeg. Je moet een keuze maken: of veel pixels, of een hoge gevoeligheid en snelheid. Voor de snelle jongens is het fijn te weten dat de buffer tweemaal zo groot is geworden als bij de Nikon D3. En als je gebruik maakt van UDMA 6 geschikte kaarten, dan wordt die ook nog eens snel geleegd. Aan de opnamesnelheid is niets veranderd; dat lijkt mij ook niet nodig. Wel is een stille modus toegevoegd. Prettig als je niet de vogel wilt verstoren of de dirigent niet uit de concentratie wilt brengen. Wie graag met meer tele werkt, maar de 1,5 crop te fors vindt, komt aan zijn trekken met de 1,2 crop stand.

Natuurlijk heeft de D3S nu ook video aan boord. Het is onvermijdelijk. In het geval van de D3S gaat het om 720p24. Daarbij kun je kiezen of je gaat filmen tussen ISO 200 en 12.800 of tussen 6400 en de hoogste gevoeligheid. Alles handmatig instellen is er niet bij overigens. Voor de rest zijn er wat kleine wijzigingen. Zo is er een speciale Live View knop, meer mogelijkheden met D-Lighting en retouche in de camera en is de HDMIpoort kleiner. De adviesprijs is onverminderd hoog, € 5399,– inclusief BTW. Geen echt grote veranderingen dus, maar daar was ook geen reden toe.

Tags: P/f

Bekijk ook deze items