terug

Hidden Lens van Emmy Andriesse

Op woensdag 4 december 2013 werd in de PhotoQ bookshop onder grote belangstelling, de winkel puilde min of meer uit, het nieuwe boek over het werk van Emmy Andriesse ten doop gehouden. De schrijfster van de teksten in het boek, Louise Bahring, die mede verantwoordelijk is voor de samenstelling was aanwezig en werd kort geïnterviewd. Zij verklaarde onder andere haar keus voor de omslagfoto. Niet één van de iconische beelden uit de hongerwinter, maar een echt ‘noord-Europees’ beeld, en een prachtig voorbeeld van de modernistische fotografie.
Ook Joost Elffers, de zoon van Emmy Andriesse was aanwezig en haalde wat herinneringen aan zijn moeder op. Over zijn opvoeding door een vaak door haar werk en manier van leven afwezige moeder. Ook over haar fotografie waarbij conflicten tussen haar politieke opvattingen, ze was communiste, en een aantal van de onderwerpen van haar fotografie, de mode foto’s van de haute couture met name regelmatig voorkwamen. Bij de samenstelling van het boek is hij nauwelijks betrokken geweest, hij begint haar werk eigenlijk nu pas langzaam te ontdekken. Maar zoals hij zegt, ze was modernist, vrouw, fotograaf, communist en Joods, een complexe combinatie. Bij haar fotografie zegt hij zocht ze meestal eerst de plek, en ze wachtte dan of er iets ging gebeuren om het beeld af te maken.
© Eduard de Kam
© Eduard de Kam
Uiteraard was ook de uitgever, Maarten Schilt aanwezig. Naast het boek waren er ook afdrukken, nieuw gemaakte, te koop. Die nieuwe afdrukken zijn wel veel helderder en contrastrijker dan de afdrukken uit de 40-er en begin 50-er jaren die Emmy zelf en haar tijdgenoten maakten overigens.
© Eduard de Kam
© Eduard de Kam

Bekijk ook deze items